Léto bez zmrzliny jako by ani nebylo. Koupíte ji sice na každém rohu a pochutnáte si i na té vyrobené doma, skvělá zmrzlina však vyžaduje kvalitní přísady a poctivou práci. Udělejte si výlet do nejlepších zmrzlináren v Česku a potěšte své chuťové pohárky výtečným ledovým dezertem. Kde je najít?
V Česku připravuje sladké pochoutky hned několik vyhlášených zmrzlináren, které rozhodně stojí za návštěvu. Pojďme si je představit, ať víte, kam příště vyrazit, až na vás přijdou chutě.
Zeptáte-li se v Praze, kam na zmrzlinu, spousta lidí vám doporučí Creme de la Creme. Podnik má několik poboček, ve kterých můžete ochutnat pravou italskou zmrzlinu. Vše se vyrábí ručně podle tradičních italských receptů, bez umělých barviv a konzervantů. Uchvátí vás také krásný interiér pražských zmrzlináren, stejně jako obrovský výběr příchutí. Je libo levanduli, chilli nebo rozmarýn se švestkou? Anebo radši zůstane u klasiky, jako je pistácie nebo lískový oříšek?
Druhou oblíbenou pražskou zmrzlinárnou je podnik s názvem Zmrzlinář. Zmrzlina se ve čtyřech pobočkách připravuje dle českých prvorepublikových receptur. Od roku 2008, co rodina Hrivňáků, zmrzlinárnu provozuje, již vyzkoušeli na 100 originálních receptů a stále zkouší nové. Pokaždé tu kromě čtyř klasických příchutí naleznete nové a čerstvé chutě.
Se zakladatelem oblíbené brněnské zmrzlinárny jsme před časem dělali rozhovor. Vášeň pro řemeslnou zmrzlinu z čerstvých surovin dala vzniknout místu, kde si na zmrzlině zaručeně pochutnáte. Můžete si tu i zavzpomínat na dětství a ochutnat třeba příchuť krupicová kaše. Netradiční příchutě jsou totiž v Ještě Jednu doma. Až proslavenou zmrzlinu ochutnáte je téměř jisté, že budete chtít ještě jednu.
Tom a Ivo, kteří se učili připravovat zmrzlinu přímo od italských mistrů, se nebojí nových a neobvyklých příchutí. Do jejich zmrzlinárny v Lipůvce na Blanensku se sjíždí lidé z celého okolí, nová pobočka navíc vznikla také v Brně. Vše je 100% domácí a z čerstvých surovin.
Fronty se stojí také na zmrzlinárnu 2AD, kterou najdete v obci Kačice. Vybírat můžete z více než 20 druhů zmrzlin, které jsou vytvořeny s láskou z rodinných receptů. Zmrzlinárnu provozuje pan Hrivňák s rodinou a na hosty čeká i příjemné posezení v přidružené cukrárně.
Za bezkonkurenční zmrzlinou vyrazte do Slaného nebo do Kladna a navštivte zde rodinné cukrářství Pudilovi s dlouhou tradicí. Ve výrobě zmrzliny nejsou žádní amatéři, Antonín Pudil se učil dokonce na zmrzlinové univerzitě v italské Bologni. Nyní ve zmrzlinové laboratoři experimentuje i s kozím a a ovčím mlékem. Rodinné cukrárny s nebývale chutnou zmrzlinou najdete v cukrárnách Venezia ve zmíněných obcích.
Autorský článek Anety Šmejcové s využitím informací z euro.cz, kudyznudy.cz
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku
Jaká je smrt? Mnozí známe její podobu ze strašidelných příhod, kde byla obvykle popisovaná jako…