Děti toho vnímají spoustu ještě před svým narozením. Toto tvrzení nyní potvrdili vědci, kteří přišli na to, že děti v děloze uplatní čich a chuť. Informoval o tom server Earth.
Výzkumný tým z laboratoře Durhamské univerzity použil 4D ultrazvukové skenování ke studiu obličejových reakcí plodů. Ukázalo se přitom, že reagují na chuť jídla, které konzumují jejich matky. Vědci zvolili pro porovnávání mrkev a kapustu. Děti se častěji smály, když byly vystaveny příchuti mrkve.
„Řada studií naznačila, že děti mohou cítit chuť a čich v děloze. Tyto závěry však byly založeny na výsledcích po porodu, zatímco naše studie je první, která zaznamenala tyto reakce před narozením,“ poukázala vedoucí výzkumu Beyza Ustun. V důsledku toho se odborníci domnívají, že opakované vystavení různým příchutím před narozením by mohlo ovlivnit preference potravin dětí po porodu. Pokud by se tvrzení potvrdilo, mohlo by možné vést své potomky ke zdravému stravování ještě před tím, než přijdou na svět.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Psychological Science
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu
Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…