Děti toho vnímají spoustu ještě před svým narozením. Toto tvrzení nyní potvrdili vědci, kteří přišli na to, že děti v děloze uplatní čich a chuť. Informoval o tom server Earth.
Výzkumný tým z laboratoře Durhamské univerzity použil 4D ultrazvukové skenování ke studiu obličejových reakcí plodů. Ukázalo se přitom, že reagují na chuť jídla, které konzumují jejich matky. Vědci zvolili pro porovnávání mrkev a kapustu. Děti se častěji smály, když byly vystaveny příchuti mrkve.
„Řada studií naznačila, že děti mohou cítit chuť a čich v děloze. Tyto závěry však byly založeny na výsledcích po porodu, zatímco naše studie je první, která zaznamenala tyto reakce před narozením,“ poukázala vedoucí výzkumu Beyza Ustun. V důsledku toho se odborníci domnívají, že opakované vystavení různým příchutím před narozením by mohlo ovlivnit preference potravin dětí po porodu. Pokud by se tvrzení potvrdilo, mohlo by možné vést své potomky ke zdravému stravování ještě před tím, než přijdou na svět.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Psychological Science
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí
Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…