Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Chceme lidi naučit nakupovat vždy ty nejkvalitnější potraviny, říká ředitelka projektu FÉR potravina Hana Střítecká

Ilustrační foto: Pexels

Projekt, který čte etikety za vás. To je FÉR potravina –⁠ spolek usilující o změny v nakupování českých spotřebitelů. O barevném značení férových potravin a trendech ve zdravé výživě jsme si popovídali s ředitelkou projektu Hanou Stříteckou.

Nakupují lidé v ČR zdravě?

Myslím si, že se to zlepšuje. Pomalu se učíme, že není potřeba kupovat výrobky ala „pejsek s kočičkou vaří“, ale že je potřeba kupovat základní suroviny a pak si je doma případně dochutit nebo uvařit. Částečně tomu napomáhají sami výrobci a prodejci. Ve výrobcích postupně klesá podíl cukru, solí a podobně. Na druhou stranu existuje poměrně velký tlak na rozšíření sortimentu VEGE, který vždy není tak zdravý, jak bychom chtěli. Tyto výrobky jsou někdy z celulózy, gum, škrobu a rozhodně nám žádné slibované zdravotní benefity nedodají. Zrovna v tomto segmentu se budou muset lidi naučit dobře orientovat a nejít jen po označení VEGE.

Ilustrační foto: Pexels

Čím se zabývá projekt FÉR potravina?

Nemáme ambice lidi učit jíst zdravě ve smyslu většího nákupu ovoce či zeleniny, ale rádi bychom je naučili nakupovat v jakékoli potravinářské komoditě vždy to nejkvalitnější. Proto nehodnotíme, kolik cukru, tuku a podobně ve výrobku je, ale koukáme na to, aby třeba v mléčných výrobcích nebyl škrob, v kysaném zelí ocet, v čokoládě vysoký podíl kakaové sušiny a žádný jiný než kakaový nebo mléčný tuk a podobně.

Podle jakých kritérií třídíte potraviny?

Máme body pozitivní a negativní. Ty pozitivní dostává potravina třeba za nějaká loga typu BIO, české cechovní normy a podobně. Suroviny musí mít určitý kvalitativní standard a transparentní informace o výrobci. Další plusové body jsou za suroviny – tedy když například v uzenině je alespoň 70 % masa, v džemu alespoň 55 % ovoce a podobně. Vycházíme z platné legislativy, kde většinou pro připsání kladných bodů je potřeba být asi 20 % nad zákonné limity.

Projekt ukáže, které potraviny jsou fér. Zdroj: Hana Střítecká

Mínusové body dostávají potraviny například za škrob či želatinu v mléčných výrobcích, za palmový olej, za bílkovinné hydrolyzáty a umělá aromata za účelem dohánění chuti, a v neposlední řadě samozřejmě za éčka.  

Bodový zisk pak vyjadřuje barevný terčík. Zelená znamená, že je vše v pořádku. Postupný přechod přes žlutou do oranžové je už na zpozornění a případné prozkoumání složení. Červené potraviny radíme vůbec nekupovat.

Posuzujete i zdravotní vhodnost potravin?

Zdravotní vhodnost neposuzujeme – na to nemáme správnou erudici, a hlavně je to příliš složité. Co prospívá jednomu, může druhému ublížit. A označit například sádlo jako něco špatného, proč? Pokud je opravdu jen vyškvařené, je to kvalitní potravina. No a pak už je to na lidech, zda je jí denně a tím pádem se pro ně stává nezdravým, nebo si ho dají jen občas a je to naprosto v pořádku.

Aplikace zobrazí i přítomnost alergenů v potravině. Zdroj: Hana Střítecká

Veřejnost má k dispozici také vaši aplikaci. Jak lidem usnadní nákup?

V aplikaci stačí naskenovat čárový kód konkrétní potraviny. Produkt se pak v aplikaci zobrazí s popisem výrobce či země původu, barevným rozlišením éček a bodovým ziskem. Níže pak uživatelé najdou tabulku se všemi konkrétními body. Pokud trpí lidé nějakou alergií, mohou ji v aplikaci zaškrtnout a při skenování je aplikace upozorní na přítomnost daného alergenu v potravině. V současnosti máme v systému zhruba 24 tisíc potravin.

Máte pro čtenáře nějaké doporučení pro zdravé nákupy a vaření?

Koukejte na etikety. Složení nesmí být dlouhý telefonní seznam. Uvědomte si, co chcete koupit, tedy z jaké suroviny to má být skutečně vyrobeno. Pokud najdete více než 3 éčka, už ani nemusíte číst dál. Nejjednodušší je kupovat pouze základní potraviny bez příchutí. Prioritní příprava by pak měla obnášet vaření, pečení, dušení či grilování. Naopak nedoporučujeme zbytečné slazení a solení. Zdravá náhražka cukru neexistuje. Místo soli pak můžete přidávat do jídla třeba bylinky.

Hana Střítecká v akci. Zdroj: Hana Střítecká

Hana Střítecká

Hana Střítecká je nutriční terapeutka a chemická technoložka. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích. Následně se vzdělávala v oblastech fyziologie, výživy a procesní hygieny potravin. Přednáší na několika vysokých školách a v Alianci výživových poradců ČR a je ředitelkou projektu FÉR potravina. Ve své profesní praxi usiluje o zvýšení povědomí veřejnosti o obezitě, výběru kvalitních potravin a technologických procesů výroby potravin.

Související články

Inspirace

Chraňme své děti. Aplikace dovede rozpoznat nahé snímky v telefonu

Příroda a ekologie

Životy srnčat budou ušetřeny. Pomůže nové zařízení

Inspirace

Český startup ušetří domácnostem na energiích

Byznys

iKid KPMG dává šanci mladým inovátorům

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Jinakost není překážkou

Objev: tábořiště lovců mamutů se nacházelo na území Česka

Nová naděje pro pacienty s alopecií

Muži dříve používali zuby k otevírání prachových nábojů, zjistili archeologové

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nikdy není pozdě změnit svůj život. Stačí jen Jíst, meditovat, milovat

Inspirace z knihovny: Nikdy není pozdě změnit svůj život. Stačí jen Jíst, meditovat, milovat

Co s životem, když se zbortí všechny naše dosavadní jistoty? Utápět se v sebelítosti,…