Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V moderním Betlémě nechybí opilec ani lehká děva. Vyrazí vám dech

4 minuty radosti
Foto: Muzeum českých Vánoc

Vánoce jsou už za rohem, připravili jsme si proto článek plný novinek, které se týkají tohoto kouzelného období. Dozvíte se v něm, jak je to s moderním Betlémem, který se nachází kousek od Prahy, nebo jaký dáreček si pro nás nachystali lesníci.

Betlém současnosti vám pravděpodobně vyrazí dech

Muzeu českých Vánoc v obci Ořech u Prahy jsou vystaveny betlémy všech velikostí a druhů. Návštěvníky nepochybně zaujme „Betlém příběhů“, který dosahuje čtrnácti metrů. Jeho hlavním příběhem je narození Ježíška, andělé oznamující tuto novinu a přicházející pastýři. „V českých betlémech jsou typičtí obdarovávající, kteří se snaží dorazit k Ježíškovi a přinést mu nějaký svůj dárek. Na cestě ale zažívají různé příběhy, třeba, že zakopnou nebo je nahání koza,“ uvedl majitel muzea Vladimír Glaser. „Ne všichni lidé ale šli za Ježíškem s darem, někdo šel druhou stranou a ten také musí mít místo, kam dojde. To znamená, že tady máme i peklo, kam by tito lidé mohli dorazit. Jsou tam ukázány i cesty, jak se tam dostanou. Je tam třeba opilec nebo lehká děva. Je tam i superčert, ten létá a sleduje, kdo se jak chová. Je inspirovaný Supermanem, má i vlnu z vlasů,“ doplnil Glaser.

Kromě tohoto originálního betléma jsou v muzeu k vidění i ty klasické. Nechybí betlém od firmy Albis, kde je Ježíšek obdarováván cukrovinkami, nebo jiný, kde dary získává od Kolínské cikorky.

Přípravy Vánoc pro zvířata vrcholí

Vánoce nebudeme slavit jen my, lidé, ale i naši kamarádi z říše zvířat. Lidé se mohou od 17. prosince zapojit do vánoční materiální sbírky a donést na záchrannou stanici u Poděbrad krmení, například masové konzervy, ovoce, zeleninu nebo tvrdý chleba a pečivo. Seznam nejpotřebnějších položek uvádí stanice na svém webu.

Foto: Záchranná stanice Huslík (Poděbrady)

Lesníci darovali rekordní počet vánočních stromů z Ralska veřejnosti

Lesníci tradičně věnují dětským domovům, mateřským školám či domovům pro seniory po Libereckém kraji vánoční stromky. Letos jich vybrali z lesů v Ralsku na Českolipsku při prořezávkách dosud nejvyšší počet – 88 malých borovic a smrčků.  Stromky obdarovávají před Vánoci sociální a vzdělávací instituce, které o ně projeví zájem. „Letos jich je o něco více, než jsme zvyklí. Je to dané asi tím, že jde o zaběhnutou akci a více se tak o ní ví. A projevuje se asi i ekologický efekt. Pravý vánoční stromek je spíše z prořezávek lesů než ten z plantáží,“ uvedl mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Všechny darované stromky mají certifikát PEFC, který potvrzuje, že pocházejí z trvale udržitelného lesního hospodaření. „Tradice vánočních stromků v našich zemích nemá nijak dlouhou historii. Výrazněji se rozšířila až na přelomu 19. a 20. století, čemuž hodně pomohli lesní hospodáři, kteří v ní viděli možnost, jak využít stromky z výchovných zásahů. Lidé dnes dávají přednost vánočním stromkům, které se pěstují speciálně na plantážích převážně ve Skandinávii, pro nás pro lesníky je ale typickým symbolem Vánoc stromek z prořezávek v lese,“ doplnil ředitel Vojenských lesů a statků Roman Vohradský.

Foto: Vojenské lesy a statky

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Novinky, Ekolist, Vojenské lesy a statky

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…