Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak se připravit na Mikuláše, abyste si ho užili i vy?

3 minuty radosti
Ilustrační fotografie: Pexels

Mikuláš je oblíbeným svátkem plným sladkostí a předzvěsti očekávaných Vánoc, kdy nás navštíví Ježíšek. Jedná se o první vysvědčení pro naše děti, jak byly hodné. Jak se na Mikuláše připravit, aby si ho užili i dospělí? Máme pro vás několik tipů.

Mikuláš navštěvuje domácnosti večer 5. prosince, aby obdaroval hodné děti a poučil hříšníky. Svatý Mikuláš, jehož památku si v ten den totiž připomínáme, byl mezi lidmi proslulý svou laskavostí, štědrostí a pomocí potřebným. Obdarovával chudé a údajně dětem, které žily v bídě, pokládal za okno dobroty. Z tohoto oblíbeného svátku však nemusí těžit pouze děti. Užít si ho můžou i dospělí.

Rozmyslete si, co od svátku očekáváte

Chcete dětem dopřát oslavu Mikuláše, jak se patří? Dnes už bude většina skupin, které chodí převlečená v kostýmech za Mikuláše, anděla a čerta, nejspíš bez volných termínů. Máme pro vás však tip. Na poslední chvíli vás může zachránit Facebook. Sousedské skupiny různých obcí a městských částí se nabídkami jen hemží, možná ještě někoho splašíte.

Pokud nechcete moc velkou divočinu nebo máte malé děti, bude stačit, když schováte nadílku za okno. Dětem můžete povyprávět historku o tom, že Mikuláš takto už mnoho let nosí dětem dobroty. Vzhledem k historickému kontextu nebudete daleko od pravdy. Zároveň můžete s dětmi vyhlédnout z okna, třeba zrovna půjde okolo nějaký Mikuláš.

Nemáte děti? Tak co uspořádat milou sešlost s přáteli? Napište kamarádům, ať se k vám staví na svařené víno, můžete společně louskat buráky a vytáhnout deskovky.

Ilustrační fotografie: Pixabay

Kdo je připraven, není překvapen

Ať už budete slavit s dětmi nebo bez nich, určitě neodbývejte přípravy. Tento svátek je výbornou chvíli pro poslední doladění vánoční atmosféry u vás doma. Alespoň pak budete mít na Vánoce o starost méně. Vytáhněte světýlka, nezapomeňte na jmelí, a pokud jste doposud neměli adventní věnec, je nejvyšší čas nějaký koupit nebo vyrobit.

Obdarujte své blízké, ale i sebe

Udělejte si radost, i když už nejste děti. Některá část v nás přece zůstává dětmi napořád. Užijte si to a splňte si nějaké své přání, ať už se jedná o snězení adventního kalendáře na posezení nebo rozbalení kinder vajíčka. Radost můžete udělat jako sami sobě, tak i svým blízkým. Nadšení bude několikanásobné.

Autorský článek Gabriely Brázdové

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…