Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Speciální aplikace propojuje nevidomé s průvodci za cílem bezpečnějšího cestování po městě

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

V listopadu letošního roku spustil britský startup Travel Hands, který je vedlejším produktem společnosti VIP World Services pro digitální přístup, aplikaci, která pomáhá lidem se zrakovým postižením s orientací v rušných ulicích Londýna.

Zakladatel Travel Hands Ishan Jha onemocněl v roce 2013 keratokonem, tedy chorobou postihující oční rohovku. Vlivem této nepříjemné skutečnosti pocítil potřebu služby, která by pomohla lidem se zrakovým postižením k získání pocitu nezávislosti.

Spousta osob se zrakovým postižením běžně k navigaci používá slepeckou hůl, nicméně ne vždy je to dostačující. Zrakově postižení musí často i k překonávání malých vzdáleností využívat například na taxi služby nebo jinou formu dopravy. Tento způsob není efektivní ani z hlediska nákladů, ani z pohledu šetrnosti k životnímu prostředí.

Aplikace Travel Hands po vzoru Uberu řeší tento problém tím, že propojuje zrakově postižené osoby s dobrovolnými průvodci v jejich blízkosti, kteří jim mohou poskytnout asistenci. Každý dobrovolník, který službu poskytuje, musí projít povinným školením, aby se naučil osvědčené postupy pro poskytování řízené pomoci.

Pro větší bezpečnost a jistotu jsou všechny trasy centrálně monitorovány. Dobrovolníci, kteří jsou do programu Travel Hands zapojeni, dostávají odměny v závislosti na vzdálenosti, kterou ujdou, a rovněž za dobu, kterou pochůzka trvá. Uživatelé této služby platí pouze tři libry za 3 hodiny času stráveného s průvodcem, případně mají možnost si zaplatit měsíční předplatné ve výši 15 liber a získat možnost neomezené asistence během pohybu po městě.

Zdroj: Optimist Daily

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…