Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nový domov uleví dospělým autistům i jejich vyčerpaným blízkým

3 minuty radosti
Diakonie Praha postaví nový dům pro autisty. Foto: Diakonie Praha

Až dvě procenta lidí se rodí s obtížemi typickými pro poruchu autistického spektra. Specializovaných pracovišť, která nabízí odpovídající služby a zázemí, je ale nedostatek. To chce změnit Diakonie Praha, která v hlavním městě vybuduje nové zařízení pro dospělé autisty. Vedle podpory ministerstva bude potřebovat také pomoc dárců.

Péče o potomka s autismem je pro pečující rodiny velmi náročná. Často vede k vyčerpání, stresu a sociální izolaci, velkým strašákem je také budoucnost. Najít vhodné pobytové zařízení pro dospělého autistu, obzvláště v případě kombinovaného postižení nebo náročné péče, je totiž téměř nemožné. „Radkovi je 31 let. Milujeme ho. Chtěli bychom mu zajistit kvalitní a láskyplnou péči do budoucna, kdy už nám, rodičům s přibývajícími roky, nebudou stačit síly nebo až syn zůstane sám bez naší pomoci“, říká paní Dagmar, jejíž syn nyní využívá v Diakonii Praha týdenní stacionář.

Projekt má ulevit pečujícím rodinám. Foto: Diakonie Praha

Do budoucna má v podobných případech pomoci právě nový dům v pražských Stodůlkách. Diakonie zde ke stávající budově dostaví nové centrum, které bude fungovat 365 dní v roce, 24 hodin denně a bude stabilním domovem pro dospělé klienty s těžší formou autismu a trvalým bydlištěm v Praze, kteří potřebují individuální, intenzivní, a hlavně neustálou péči.

V novém domově vytvoříme téměř domácí prostředí s vyšší mírou podpory klientům. K dispozici budou mít převážně jednolůžkové pokoje, včetně veškerého zázemí. Zabezpečíme také budoucí provoz, k němuž ale potřebujeme adekvátně početný a vyškolený personál, který bude klientům neustále k ruce pro potřeby každodenního života,“ vysvětluje Jakub Suchel, ředitel Diakonie Praha.

Nové centrum nabídne dospělým autistům domov i nepřetržitou péči. Foto: Diakonie Praha

Stavět se začne už letos v létě, dokončení je v plánu na začátku roku 2023. Dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí však pokryje jen dvě třetiny z celkových 20 milionů korun. Zbytek musí organizace sehnat sama prostřednictvím veřejné sbírky, kterou pro tyto účely založila.

Související články

Zaručeně zlepší den

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…