Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Šéfové českých firem věří v úspěšné podnikání a rostoucí tržby

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Podle průzkumu názorů generálních ředitelů 81 procent ředitelů českých firem očekává letos růst tržeb. Až 40 procent z nich si je růstem tržeb jisto.

Podobně pozitivní náhled sdílejí i ohledně vývoje české ekonomiky. Vývoj ekonomiky považuje za velkou hrozbu pro své podnikání jen 14 % generálních ředitelů, loni jich bylo 32 %. Velkou obavu z kolísání měnových kurzů má stejně jako loni 22 % dotázaných. Zásah centrální banky k oslabení koruny hodnotí s více než ročním odstupem kladně pro svou firmu 37 % dotázaných, naopak 29 % se domnívá, že převážily negativní dopady. Zbylých 34 % hodnotí neutrálně či se jich to nedotklo.

Nejvíce růstových příležitostí vidí generální ředitelé na domácím trhu (27 % dotázaných). Dobrou zprávou je rostoucí podíl těch, kteří sázejí na vývoj nového výrobku či služby (23%, loni 19 %). Následuje stávající zahraniční trh (22 %) a stejně jako loni necelá desetina dotázaných (9 %) hodlá uspět na novém zahraničním trhu.

Jedna z mála věcí, která však ředitelům českých firem způsobuje vrásky, je nedostatek kvalitních odborníků. V tomto roce totiž podniky v Česku plánují vytvářet nová pracovní místa, díky čemuž podle odhadů může poklesnout nezaměstnanost pod 6 procent. Otázkou je, kde seženou kvalitní odborníky, kteří jsou podmínkou pro růst firem.

„Generální ředitelé již zapomněli na krizi a hledají svou vlastní cestu k růstu. Bez kvalitních lidí to ale nejde a s očekávanou expanzí je zřejmé, že jich budou potřebovat více. Globální trh práce se postaral o to, že o nejkvalitnější odborníky a manažery si firmy konkurují napříč celým světem. Nedostatek pracovníků se středoškolským technickým vzděláním podniky pociťovaly i během krize. Cena práce tak poroste a české firmy budou muset mít dostatečně konkurenční produkty, aby si na ní dokázaly vydělat,“ komentuje situaci řídící partner průzkumu Jiří Moser.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…