Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Česko na špici. Nejekologičtější průmyslová budova na světě stojí v Chebu

Pohled na nejekologičtější průmyslový areál na světě. Zdroj fotografie: accolade.eu

Nevzhledný a zchátralý areál bývalých chebských strojíren byl díky projektu investora Accolade a developerské společnosti Panattoni přeměněn v ekologický skvost. Získal totiž ocenění nejekologičtější industriální budova na světě. Areálu, který má rozlohu 27 tisíc metrů čtverečních, se tak jako vůbec prvnímu objektu v České republice podařilo získat certifikát BREEAM 2016 New Constructions.

Součástí areálu je také venkovní posilovna pro zaměstnance. Zdroj fotografie: panattonieurope.com

Za co konkrétně si tak prestižní ocenění revitalizovaný areál zasloužil?Prvotně je to proces výstavby – při přestavbě průmyslového komplexu totiž došlo k recyklaci až 90 procent stavebního odpadu, přičemž další použité materiály pocházely ze šetrných zdrojů. Dále je to zajímavý ekologický princip provozu budov.

Jedná se například o hospodaření s vodou (využití dešťové vody a omezení spotřeby pitné vody o 84 procent) nebo nakládání s energiemi (redukce uhlíkové stopy, regulace spouštění LED osvětlení či venkovní žaluzie). V neposlední řadě areál poskytuje komfortní pracovní prostředí i zázemí svým zaměstnancům – mají k dispozici například venkovní posilovnu. Okolí areálu navíc zdobí rozmanitá zeleň nebo hmyzí hotel.

V rámci certifikace BREEAM se stavbě podařilo získat rekordního skóre 90,68 procenta a získala tak nejvyšší možnou známku Outstanding. Dodejme, že certifikace BREEAM je jednou ze dvou nejrozšířenějších metod sloužících k hodnocení kvality a šetrnosti budov vzhledem k životnímu prostředí. Má pět úrovní, přičemž nejvyšší z nich je právě Outstanding. Na celém světě se toto hodnocení v rámci BREEAM 2016 New Constructions podařilo získat pouze sedmi projektům. Jedním z nich je tedy také úspěšně revitalizovaný chebský areál.

Související články

Zaručeně zlepší den

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…