Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi jsou profíci na přečkání karantény. Co nám pomohlo ji zvládnout?

Jak si udržet zdravý rozum, když svět ochromí virus, o kterém nikdo pořádně nic neví? Češi opět ukázali, že v kritických situacích neztrácejí hlavu, naopak si umí skvěle poradit. Obtížnou situaci lidem nejvíce pomohly zvládnout záliby, přátelé a televizní zábava. Ukázal to rozsáhlý výzkum, který zkoumal chování obyvatel v době karantény.

„Čechům nejvíce pomohly koníčky, kontakt s přáteli na dálku a sledování seriálů a filmů. Před napjatou atmosférou, kterou vytvářely zprávy v médiích i na sociálních sítích o neustále se zvyšujících počtech obětí koronaviru, nacházeli útočiště i v práci,“ uvedl Jiří Čeněk z Ústavu sociálních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU. Získaná data také poukázala na velkou důvěru lidí v systém zdravotní péče v republice. Z údajů celkově vyplynulo, že Češi jsou disciplinovaní a většinově se podřizují vládním nařízením.

Do výzkumu se u nás zapojilo okolo jednoho a půl tisíce osob. Vědci Mendelovy univerzity v Brně budou nyní výsledky z Česka porovnávat s kolegy z více než 50 zemí světa, kde lidé odpovídali na stejné otázky. Celosvětovou studii koordinují odborníci z Aarhuské univerzity v Dánsku a její kompletní výsledky budou teprve zveřejněny. Cílem projektu je zmapovat faktory, které mohou ovlivňovat psychologickou pohodu lidí a jejich rozhodování během pandemie. Mohou také nastínit vývoj ve společnosti, pokud by se virus vrátil.

Související články

Zaručeně zlepší den

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Lepší vztahy začínají správným rozhodnutím. Kniha Volba lásky vám otevře srdce

Inspirace z knihovny: Lepší vztahy začínají správným rozhodnutím. Kniha Volba lásky vám otevře srdce

Snad každý chce mít hezké vztahy s partnerem, rodinou, přáteli a kolegy v práci. Ne vždy se nám to…