Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Domácí výuku pomůžou dětem zvládnout TV pořady i online učebnice

Zdroj fotografie: Pexels.com

Od středy 11. března jsou na základě vládního nařízení kvůli koronaviru zavřeny všechny základní, střední i vysoké školy v zemi. Učitelé i rodiče tak v tuto chvíli řeší, jak se k situaci postavit, aby děti výpadek ve vzdělávání příliš nezasáhl. Nápomocná jim může řada online nástrojů i startující pořad na České televizi.

„V době mimořádných opatření a uzavření škol v celé České republice chceme nabídnout dětem alternativu ke klasickému školnímu vzdělávání, které může doplnit jejich samostudium. A také ulehčit rodičům,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Projekt UčíTelka startuje na ČT 2 dnes v 9.00. Živě vysílané výukové bloky o délce 30 minut povedou vybraní pedagogové a zaměří se na žáky prvního stupně. Odbornou garanci pořadu poskytlo ministerstvo školství, vysílat se bude minimálně měsíc.

Pořad je na programu každý všední den od 9 do 12 hodin. Během dopoledne se postupně vystřídají témata pro každý ročník prvního stupně. Česká televize se nicméně bude věnovat i starším žákům, pro které je připraven navazující pořad Odpoledka. Na ČT 1 potom vždy v úterý a ve čtvrtek po pořadu Sama doma začne vysílání Škola doma, které pomůže studentům s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy.

A nejde o jedinou pomoc v této oblasti. Například projekt Učebnice online minimálně na měsíc zpřístupnil vzhledem k situaci veškeré své učebnice zdarma. K podobnému kroku se uchýlilo nakladatelství Fraus, které až do odvolání poskytuje všechny elektronické tituly bezplatně stejně jako využívání portálu Škola s nadhledem. Přehledný výčet vzdělávacích zdrojů nabízí i samotné ministerstvo školství.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Jaká je smrt? Mnozí známe její podobu ze strašidelných příhod, kde byla obvykle popisovaná jako…