Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Brno chce do roku 2025 vymýtit bezdomovectví

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Pexels

Brněnští radní přijali akční plán, podle kterého by mělo být v roce 2025 ve městě zcela ukončeno bezdomovectví rodin s dětmi. Plán počítá s poskytnutím městských bytů a následnou dlouhodobou sociální prací se zabydlenými rodinami.

Cílem akčního plánu je pomoci lidem v bytové nouzi. Tou se rozumí situace, kdy je rodina zcela bez střechy nad hlavou, žije v nejistém bydlení a je ohrožena vystěhováním, nebo je její bydlení nevyhovující a neodpovídá základním životním standardům. Z analýzy bytové nouze vyplynulo, že město bude k těmto účelům potřebovat sedm set dvacet bytů. Navazujícím krokem bude dlouhodobá sociální práce se zabydlenými rodinami s cílem začleňování těchto domácností do sociálních vazeb města. Vznikne proto Městský integrovaný systém pro řešení bytové nouze. Pomoc přislíbily i další organizace, které se problematice dlouhodobě věnují – například Diecézní charita Brno, Společnost Podané ruce nebo Dětské centrum Teen Challenge Brno.

„Od počátku roku 2018 dochází k uzavírání ubytoven, nebezpečí plyne ze změn vlastnických vztahů v bytových domech v rizikových lokalitách, negativní dopady mohou přinést také připravované legislativní změny. Musíme být připraveni řešit i nepředvídatelné krizové situace, a to nejlépe tak, že přemístíme rodiny z nedůstojných bytových podmínek do standardního bydlení,“ vysvětlil náměstek primátora pro sociálně-kulturní oblast Matěj Hollan.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…