Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Gratias Tibi ocenila nadějné projekty a nápady mladých

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Archiv Gratias Tibi

Mladí lidé nejsou ke světu kolem sebe lhostejní. Pomáhají potřebným, organizují osvětové kampaně, oživují veřejný prostor nebo pořádají benefiční koncerty. A přesně takovéto aktivity oceňuje už pět let Gratias Tibi.

Více než stovka nominovaných, devět finalistů a trojice vítězů v hlavních kategoriích. Taková jsou čísla pátého ročníku ceny Gratias Tibi. Odbornou porotu letos v kategorii základních škol nejvíc oslovil projekt chrudimských dětí, které díky sběru papíru získaly finance na pomoc handicapovaným trojčatům, s nimiž se poté i osobně seznámily. Ocenění si projekt zasloužil především díky empatii dětí a jejich schopnosti projevit solidaritu.

Mezi středoškoláky uspěl projekt Srdcem, ne očima, který zároveň získal i diváckou Cenu České televize. V něm se studenti z Frýdlantu nad Ostravicí snaží prostřednictvím workshopů předat mladším žákům v kraji své zkušenosti s lidmi jiného původu či barvy pleti a tím bojovat proti předsudkům.

Workshopům se věnuje i vítěz kategorie do 30 let – projekt Stužák. V tomto případě jde o výukové blogy zaměřené na společenskovědní předměty, které vedou studenti vysokých škol pro středoškoláky. Záměrem je hravou formou doplnit výuku na středních školách i zvýšit zájem žáků o veřejné dění.

K trojici hlavních vítězů přidala Nadace O2 cenu pro projekt Dávám židli do kruhu zaměřený na destigmatizaci problematiky duševního onemocnění. Zvláštní uznání Člověka v tísni pak obdržela Valentina Botnaru z Moldávie jakožto inspirace v oblasti občanské angažovanosti.

Cena Gratias Tibi se zaměřuje na mladé aktivní lidi, kteří mění své okolí k lepšímu. Ocenění má za sebou už 5 ročníků, do kterých bylo nominováno více než sedm stovek projektů z celého Česka. Mezi laureáty předešlých ročníků figuruje například projekt proti dezinformacím Zvol si info nebo osvětová kampaň Měsíc raka.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?

Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?

Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…