Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Veřejné ledničky bojují proti plýtvání, dvě už má i Česko

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Odložit přebytečný oběd nebo si naopak vybrat něco dobrého ke svačině. Obojí můžete udělat ve veřejných ledničkách, které se nacházejí v mnoha městech Evropy včetně Plzně a Českých Budějovic. Jde o jeden z projektů tzv. foodsharingu.

Foodsharing je jedna z mnoha forem sdílení, které je v dnešní době tak oblíbené. Lidé sdílejí své byty, kola, auta anebo právě jídlo. Myšlenky foodsharingu se chopila řada projektů v různých podobách. Například mobilní aplikace LeftoverSwap vám umožní věnovat zbytek vašeho jídla – třeba netknutý sendvič, na který zrovna nemáte chuť, ale je vám líto ho vyhodit. Jednoduše ho vyfotíte a skrz aplikaci nabídnete někomu v okolí, kdo se do něj rád zakousne místo vás.

Sdílené jídlo prostřednictvím veřejných ledniček je aktuálně hitem v řadě evropských měst a velkou oblibu má především v Německu, kde se do projektu postupně zapojilo čím dál víc lidí a posléze se přidaly dokonce i místní pekárny či restaurace. Lednička se může ve městech nacházet na různých místech a kdokoliv do ní může jídlo přinést stejně jako si ho odnést.

První česká sdílená lednička se objevila v českobudějovické kavárně Měsíc ve dne díky projektu studentek z místního gymnázia. Ze zásob občas zaměstnanci kavárny uvaří jídlo a věnují ho lidem bez domova. Nápad se rozšířil až do Plzně, kde se před pár týdny objevila v kavárně Perfect World další veřejná lednička.

Nejde ale o první českou aktivitu v rámci foodsharingu. Například iniciativa Zachraň jídlo na svých happeninzích Křivá polévka a Hostina pro tisíc nakrmila tisíce kolemjdoucích. Zároveň upozornila na problémy, jako jsou příliš velké nároky supermarketů a spotřebitelů na vzhled zeleniny či nevýhodnost darování neprodaného jídla potravinovým bankám ze strany prodejců.

Související články

Zaručeně zlepší den

Přemíra plastů nám už nebude ležet v žaludku. Nový způsob, jak se jich zbavit, vás překvapí

Menu pro mozek. Co jíst, aby vám to myslelo?

Čtyřdenní pracovní týden funguje a vyplatí se, potvrdil velký islandský experiment

Být sestrou je čest. Zájem o studium zdravotnických oborů vlivem pandemie roste

Inspirativní rozhovor

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Přečtěte si rozhovor s umělkyní, která se nebojí mluvit o přijetí vlastního těla.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…