Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědci zjistili, jak se dá pravděpodobně zabránit pocitu hladu

1 minuta radosti
Zdroj fotografie: pexels.com

Držet dietu a nemít hlad. Nebo nemuset držet dietu, protože máte něco, co drží vaše chutě na uzdě. Vědci zkoumají působení aminokyseliny arginin a lysin na buňky zvané tanycyty, které ovlivňují pocity sytosti v lidském mozku.

Vědecký tým z Warwické univerzity v Británii pod vedením Nicholase Dalea se zabývá buňkami v mozku, které zjišťují přítomnost aminokyselin arginin a lysin. Ty pak způsobují, že se aktivují určité struktury v mozku a člověk nemá potřebu dále jíst.

Tento objev by mohl napomoci sestavit lepší dietní režimy, které by lidem pomáhaly hubnout bez pocitu hladu. Doporučené potraviny by zahrnovaly především vepřovou plec, hovězí, makrely, kuřata, švestky, meruňky, čočku a mandle. V nich se totiž objevují zkoumané aminokyseliny.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Související články

Inspirace

Přísná dieta může pomoci při léčbě cukrovky

Inspirace

Nová technologie dokáže přetvořit lidské myšlenky v obrazy

Inspirace

Nový lék českých vědců může vyléčit obezitu a cukrovku

Inspirace

Čeští vědci vyvinuli metodu, s níž lze zničit více rakovinných buněk

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.