Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědci úspěšně vytvořili první 3D vytištěnou rybu na světě vypěstovanou v laboratoři

1 minuta radosti
Ilustrační foto: Pexels

Je libo k večeři rybu? Vědci ji nyní umí vypěstovat v laboratoři. Údajně má tato verze stejnou chuť a texturu jako její přírodní protějšek, informoval server Earth.

Tento inovativní produkt je výsledkem spolupráce mezi izraelskou společností Steakholder Foods a společností Umami Meats se sídlem v Singapuru. Má potenciál řešit rostoucí obavy z nadměrného rybolovu a vyčerpaných rybích populací. „Jsme potěšeni, že jsme ve spolupráci se společností Steakholder Foods vyrobili první vypěstovanou rybu,“ řekl k tomu Mihir Pershad, generální ředitel společnosti Umami Meats, která je zodpovědná za dodávky rybích buněk, z nichž byly filety vypěstovány v laboratoři. Tato verze ryby by měla být uvedena na trh během několika měsíců.

K vytvoření umělé ryby vědci použili přizpůsobené bioinkousty, což jsou materiály obvykle používané při 3D tisku k vytvoření umělé tkáně. Do budoucna si společnost Steakholder Foods představuje využití 3D tisku k vytvoření různých druhů ryb.

Související články

Zaručeně zlepší den

Operace na špičkové úrovni. Klinika chirurgie páteře v pražském Motole získala prestižní akreditaci

Senioři si přijdou na své. Botanická zahrada pro ně chystá vzdělávací program

Odborník odhalil, kde se nachází záhadný most z obrazu Mony Lisy

Češi zachránili už stovky srnčat. Pomohly jim drony s termokamerou

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…