Je libo k večeři rybu? Vědci ji nyní umí vypěstovat v laboratoři. Údajně má tato verze stejnou chuť a texturu jako její přírodní protějšek, informoval server Earth.
Tento inovativní produkt je výsledkem spolupráce mezi izraelskou společností Steakholder Foods a společností Umami Meats se sídlem v Singapuru. Má potenciál řešit rostoucí obavy z nadměrného rybolovu a vyčerpaných rybích populací. „Jsme potěšeni, že jsme ve spolupráci se společností Steakholder Foods vyrobili první vypěstovanou rybu,“ řekl k tomu Mihir Pershad, generální ředitel společnosti Umami Meats, která je zodpovědná za dodávky rybích buněk, z nichž byly filety vypěstovány v laboratoři. Tato verze ryby by měla být uvedena na trh během několika měsíců.
K vytvoření umělé ryby vědci použili přizpůsobené bioinkousty, což jsou materiály obvykle používané při 3D tisku k vytvoření umělé tkáně. Do budoucna si společnost Steakholder Foods představuje využití 3D tisku k vytvoření různých druhů ryb.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…