Jak bychom měli jíst, abychom zlepšili zdraví nejen své, ale i celé planety? Stejnou otázku si kladla skupina odborníků zaměřených na udržitelnost systému stravování. Nyní jejich bádání dospělo ke zdárnému konci.
Nově navržený stravovací model s anglickým názvem Planetary health diet se oproti současným doporučením poměrně zásadně liší. Počítá s více než dvojnásobnou konzumací ovoce, zeleniny, luštěnin a ořechů. Omezit bychom naopak měli přidané cukry, červené maso i živočišné výrobky obecně. Kromě změn ve volbě konkrétních pokrmů by ale mělo dojít i ke zdokonalení mnohých postupů v potravinářském průmyslu nebo třeba k omezení plýtvání jídlem.
Tento typ diety by podle skupiny 37 odborníků mohl vyřešit dilema, jak uživit stále se rozrůstající populaci, a zároveň přitom zredukovat dopady našeho stravování na životní prostředí. Hranici 10 miliard obyvatel bychom totiž podle odhadů měli překročit už v roce 2050.
Zdroj: spolecenskaodpovednostfirem.cz
Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová
Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.
Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít
Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…