Švýcarům není osud naší planety lhostejný. Tamní vědci proto věnovali čas vývoji nového způsobu výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí, informoval server České noviny.
V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin. Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa a s tím spojené oteplování povrchu země v porovnání s průměrnou evropskou produkcí hořké čokolády.
I když jsou kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, jen malou částí plodu kakaovníku, je k jejich produkci zapotřebí velké množství zemědělské plochy. A tedy i objem vyprodukovaných skleníkových plynů je v porovnání s výsledným produktem získaným z plodů nepoměrně vysoký. „Z toho důvodu by mohl postup využívající větší část z kakaového plodu, jako jsou dužina a slupka, vést k redukci dopadů na životní prostředí,“ uvedl výzkumný tým.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Nikdy není pozdě změnit svůj život. Stačí jen Jíst, meditovat, milovat
Co s životem, když se zbortí všechny naše dosavadní jistoty? Utápět se v sebelítosti,…