Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V téhle letní disciplíně jsou Češi mistři. 6 důvodů, proč si grilování zamilujete i vy

Zdroj ilustračních fotografií: Pexels, Pixabay

Grilovací sezóna je v plném proudu a opět potvrdila to, co už nějakou dobu tušíme – z Česka se podle odborníků stává grilovací velmoc. A není se čemu divit. Grilování je ideální letní aktivitou, která do našich životů přináší mnohem víc než jen plný žaludek.

Spotřebitelské výzkumy se jednohlasně shodují, že si Češi grilování opravdu oblíbili a rok od roku se tomuto kulinárnímu umění věnují intenzivněji. „Zájem o nákup grilů meziročně výrazně vzrostl. V současné situaci přitom čím dál více zákazníků využívá možnost pohodlného nákupu online,“ potvrzuje narůstající poptávku Radek Linhart, majitel e-shopu GrilyKrby.cz.

Pro ověření na vlastní oči, uši a nos přitom nemusíme chodit daleko – za doprovodu spokojeného ševelení strávníků se vůně grilovaných pochoutek nese ulicemi městských čtvrtí, zahrádkářskými koloniemi i parky. Zapátrali jsme proto po důvodech, proč nás grilování tolik baví a proč si ho snadno zamilujte i vy.

Na chvíli vylézt z ulity

Grilování se zpravidla pojí s časem stráveným venku, kterého máme ve svých životech obecně spíše nedostatek. Je proto ideální příležitostí se trochu provětrat a užít si okolní přírodu. Ať už sedíte na vlastní zahrádce, nebo v parku, pohled do zeleně vás zaručeně hodí do pohody.

Jídlo spojuje

Setkání s rodinou či přáteli se bez občerstvení prostě neobejde. U plného stolu se konverzuje mnohem lépe, a i samotné jídlo je vděčným tématem hovoru. Grilování je tak ideálním programem při návštěvě prarodičů nebo známých, se kterými jste se nějakou dobu neviděli. Ke grilu však můžete zasednout také s kolegy – na teambuildingovou grilovačku budou všichni rádi vzpomínat.

Každému podle jeho gusta

Že si gril perfektně rozumí s masem, není překvapením. Bez problémů však najde společnou řeč také s vegetariánskými pokrmy, zeleninou, ovocem a všemožnými experimenty. Zúčastnit se tak může opravdu každý, i přesto, že drží dietu, nejí maso, nebo ho trápí potravinová alergie.

Příležitost rozšířit si obzory

Dejte vale několikahodinovým přípravám a vyzvěte hosty, ať si přinesou, co mají rádi. Nejen, že vám tím ušetří práci, ale navíc dostanete jedinečnou šanci ochutnat od každého trochu. Snadno tak objevíte nové chutě i zajímavé kombinace a bez pochyby si odneste spoustu inspirace pro příště.

Hodování bez omezování

Grilovačka na zahrádce či v parku znamená v porovnání s posezením v restauraci také mnohem větší míru svobody. Děti či zvířecí mazlíčci jsou zpravidla vítáni, stejně tak si nemusíte připadat provinile, že u stolu sedíte příliš dlouho, aniž byste si něco objednali nebo uvolnili místo dalším hostům.

Od jara do podzimu

Grilovací sezóna zdaleka nekončí s posledním prázdninovým dnem. Přihodíte-li pár svršků navíc, pohodlně si ji můžete užívat téměř celý podzim. Některé venkovní grily navíc po vyndání grilovacího roštu poslouží i jako malé ohniště, které přijde vhod při opékání buřtů nebo při rybaření za chladnějších podzimních dní.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.