Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Svět, jakému jsme se vyhnuli. Studie ukazuje, že zákaz freonů ochránil planetu před fatálním oteplením

Ilustrační foto: Unsplash

Montrealský protokol z roku 1987 výrazně omezil používání chlor-fluorovaných uhlovodíků (CFC), z nichž nejznámější jsou freony, které ničí ozonovou vrstvu země. Studie publikovaná v časopise Nature přímo spojuje ozonovou díru a globální oteplování. Vědci na základě modelu vypočítali, že bez zákazu freonů by se zvedla teplota o dalších 2,5 stupně do konce století.

Zákaz freonů pomohl ochránit klima dvěma způsoby. Omezil skleníkový efekt těchto chemikálií a díky ochraně ozonové vrstvy zabránil pronikání UV záření, které by svou zvyšující se silou poškodilo rostliny. „Zvýšené UV záření by zásadně omezilo schopnost rostlin nasávat uhlík z atmosféry, což by znamenalo vyšší hladiny CO2 a více globálního oteplování,“ vysvětluje jeden z autorů, Paul Young z Lancaster University. Zachování dobrého stavu rostlin nás zachránilo od oteplení o 0,8 stupně do konce století, zatímco skleníkový efekt způsobený freony by měl na svědomí o 1,7 stupně teplejší klima.

Studie vypočítává model na základě dat o úbytku ozonové vrstvy, poškození rostlin UV zářením, uhlíkovém cyklu a klimatické změně. Vědci díky tomu došli k závěru, že nebýt zákazu freonů, jejich využití by stále rostlo asi o tři procenta ročně. Následkem by byl kolaps ozonové vrstvy po roce 2040, na přelomu století by od tropů na sever bylo o 60 procent méně ozonu, což je horší stav než v ozonové díře nad Antarktidou, a do roku 2050 by síla UV záření ve středních zeměpisných šířkách připomínala dnešní hodnoty v tropech.

Zdroj: University of Exeter

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…