Stravování venku v době pandemie usnadní projekt Gastro žije!

Zdroj fotografií: Gastro žije!

Jak zpřístupnit lidem stravování v restauracích po dobu nouzového stavu? Iniciativa Gastro žije! přišla s inovativním řešením. Na Kapucínském náměstí v Brně nainstalovala prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené gastronomické podniky, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem se bezpečně stravovat na veřejnosti.

Stolečky jsou unikátní především díky konceptu bezpečné zóny. Ta respektuje současná vládní opatření. Jedná se o nepohyblivý stůl se třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna. V praxi to vypadá tak, že si zákazník u výdejního okénka vyzvedne objednaný pokrm a zaplatí ho. Poté jej v bezpečné zóně s maximálně dvěma blízkými osobami zkonzumuje bez nutnosti mít nasazenou roušku.

Posezení je vyrobené ze svařované ocelové konstrukce, materiál lze snadno dezinfikovat. Po skončení karantény by mohly být jídelní sestavy využity v parcích, lesích, na hřištích, u vody nebo na chalupách. Svůj projekt autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví, přičemž umístění gastro zóny zatím vyjednali pouze s Brnem.

Související články

Zaručeně zlepší den

České hlavičky uspíšily vývoj nového léku na koronavirus

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Živé sekačky v Jeseníkách. Podívejte se, jak se seká tráva v souladu s přírodou

Zubři málem vyhynuli. Teď se vracejí do volné přírody po celé Evropě

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.