Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Stravování venku v době pandemie usnadní projekt Gastro žije!

Zdroj fotografií: Gastro žije!

Jak zpřístupnit lidem stravování v restauracích po dobu nouzového stavu? Iniciativa Gastro žije! přišla s inovativním řešením. Na Kapucínském náměstí v Brně nainstalovala prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené gastronomické podniky, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem se bezpečně stravovat na veřejnosti.

Stolečky jsou unikátní především díky konceptu bezpečné zóny. Ta respektuje současná vládní opatření. Jedná se o nepohyblivý stůl se třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna. V praxi to vypadá tak, že si zákazník u výdejního okénka vyzvedne objednaný pokrm a zaplatí ho. Poté jej v bezpečné zóně s maximálně dvěma blízkými osobami zkonzumuje bez nutnosti mít nasazenou roušku.

Posezení je vyrobené ze svařované ocelové konstrukce, materiál lze snadno dezinfikovat. Po skončení karantény by mohly být jídelní sestavy využity v parcích, lesích, na hřištích, u vody nebo na chalupách. Svůj projekt autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví, přičemž umístění gastro zóny zatím vyjednali pouze s Brnem.

Související články

Zaručeně zlepší den

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Říkáte svým psům, že je máte rádi? Podle nové studie vám zvířata rozumí

Z ruiny hradu Hartenberg se díky nadšencům stala vyhledávaná památka

V Česku vznikají nové lesní stezky. Provede vás po nich mobilní aplikace

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.