Jak zpřístupnit lidem stravování v restauracích po dobu nouzového stavu? Iniciativa Gastro žije! přišla s inovativním řešením. Na Kapucínském náměstí v Brně nainstalovala prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené gastronomické podniky, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem se bezpečně stravovat na veřejnosti.
Stolečky jsou unikátní především díky konceptu bezpečné zóny. Ta respektuje současná vládní opatření. Jedná se o nepohyblivý stůl se třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna. V praxi to vypadá tak, že si zákazník u výdejního okénka vyzvedne objednaný pokrm a zaplatí ho. Poté jej v bezpečné zóně s maximálně dvěma blízkými osobami zkonzumuje bez nutnosti mít nasazenou roušku.

Posezení je vyrobené ze svařované ocelové konstrukce, materiál lze snadno dezinfikovat. Po skončení karantény by mohly být jídelní sestavy využity v parcích, lesích, na hřištích, u vody nebo na chalupách. Svůj projekt autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví, přičemž umístění gastro zóny zatím vyjednali pouze s Brnem.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou
Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…