Jak zpřístupnit lidem stravování v restauracích po dobu nouzového stavu? Iniciativa Gastro žije! přišla s inovativním řešením. Na Kapucínském náměstí v Brně nainstalovala prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené gastronomické podniky, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem se bezpečně stravovat na veřejnosti.
Stolečky jsou unikátní především díky konceptu bezpečné zóny. Ta respektuje současná vládní opatření. Jedná se o nepohyblivý stůl se třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna. V praxi to vypadá tak, že si zákazník u výdejního okénka vyzvedne objednaný pokrm a zaplatí ho. Poté jej v bezpečné zóně s maximálně dvěma blízkými osobami zkonzumuje bez nutnosti mít nasazenou roušku.
Posezení je vyrobené ze svařované ocelové konstrukce, materiál lze snadno dezinfikovat. Po skončení karantény by mohly být jídelní sestavy využity v parcích, lesích, na hřištích, u vody nebo na chalupách. Svůj projekt autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví, přičemž umístění gastro zóny zatím vyjednali pouze s Brnem.
Více než herečka. Se Simonou Babčákovou o meditaci, sebepřijetí a improvizaci v životě
Přečtěte si rozhovor s herečkou Simonou Babčákovou.