Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Restaurace v New Yorku označí příliš slaná jídla speciálním symbolem

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Obyvatelé vyspělých zemí se často potýkají s následky špatného stravování. Jídla, která konzumují, obsahují příliš mnoho tuku, cukru nebo soli. Právě na sůl se zaměřilo nové opatření v New Yorku.

Podle nového pravidla musejí newyorské restaurace označit speciálním symbolem ta jídla, která obsahují více než 2300 miligramů sodíku. Toto množství odpovídá zhruba jedné čajové lžičce a je to doporučená denní porce. Podle odborníků konzumuje průměrný Američan přes 3400 miligramů soli za den.

Nařízení se vztahuje pouze na řetězcové restaurace. Ty tvoří asi třetinu všech gastronomických podniků ve městě. Město už dříve podobná nařízení v restauračních pokrmech zavedlo a nařídilo velkým řetězcům uvádět údaje o kalorické hodnotě jídel.

Novinka má lidem především pomoci udělat si jasnější představu o jídle, které konzumují. „Myslím, že je důležité dát lidem možnost udělat dobré nebo správné rozhodnutí – podle toho, které si sami zvolí,“ uvedl pro Guardian restaurační ředitel sítě Apple-Metro Zane Tankel. Pro restauratéry zase může jít o podnět k tomu, aby do budoucna množství soli ve svých jídlech snižovali.

Zdroj: theguardian.com

Související články

Inspirace

Cvičte paměť a vzdělávejte se. Pomáhá to předcházet demenci

Společnost

Deset milionů eur poputuje na boj s dětskou obezitou

Inspirace

V Česku vzniknou regionální centra podpory zdraví. Pomůžou lidem ohroženým chudobou

Z domova

Pacientům s cukrovkou pomůže nová mobilní aplikace

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Brněnští vědci vyvinuli nový tlumič pro vlaky. Zvýší jejich rychlost a ochrání koleje

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.