Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Příběhy českých firem: Díky kosher destilaci znají pálenku Rudolfa Jelínka až za oceánem

Ilustrační foto: Depositphotos

Firma Rudolf Jelínek navazuje na 400 let dlouhou tradici pálenic na Valašsku. Typickou láhev zvanou budík pozná snad každý Čech. Ukrývá se v ní tři roky pálená a tři roky stařená slivovice, či destilát z hrušek, meruněk, jablek, mirabelek nebo trnek.

Rodina Jelínků

První písemná zmínka o palírně na Vizovicku pochází z roku 1585, kdy se pálily především pivní odpadky a později obilí v takzvanou žitnou. V oblasti se ale náramně dařilo ovocným stromům, a tak zde v polovině 18. století začala výroba slivovice. Počátky palírny rodiny Jelínků se datují o sto let později, kdy Zikmund Jelínek vytvořil s dalšími dvěma závody takzvanou velkou trojku vizovických destilátů. Podniku konkurovala pálenice Karla Singra a ovocnářský závod RAZOV, který založili místní rolníci, aby měli odbyt pro své ovoce.

Historická palírna ve Vizovicích. Foto: se svolením společnosti Rudolf Jelínek

Po Zikmundovi převzali palírnu jeho dva synové, kteří se však mezi sebou nepohodli a podnik skončil v rukou syna Rudolfa. Ten dal pálenici své jméno, odkoupil závod RAZOV a poslal vizovickou pálenku do světa.

Tradiční etiketa vizovické slivovice. Foto: se svolením společnosti Rudolf Jelínek

Světová sláva

Za úspěchy i pády firmy stojí židovský původ rodiny Jelínků. V roce 1934 Rudolf Jelínek odstartoval zahraniční slávu své pálenky prodejem kosher destilátů na americkém trhu. Záhy na to však téměř celou rodinu vyhladili nacisté v koncentračních táborech. Přežili pouze synové Rudolfa. Mladšímu Jiřímu se podařilo navázat na předválečné úspěchy, firma však zanedlouho padla do rukou národního podniku.

Až do privatizace v roce 1994 si společnost držela ve světě obchodní vztahy díky dobrému jménu, které jí vtiskl Rudolf Jelínek. Kvůli složitým vlastnickým vztahům během privatizace firma začala upadat a její osud se podařilo zvrátit až akcionářům o čtyři roky později.

Kolektiv pracovnic stáčírny z roku 1964. Foto: se svolením společnosti Rudolf Jelínek

Současnost

Po roce 2000 firma nakoupila první pozemky a vysadila švestkové sady na vizovických stráních. První limitovaná edice Vizovické slivovice tak o pět let později zaplnila české regály. Dnes má Rudolf Jelínek dceřiné společnosti na Slovensku, v USA, Rusku, Bulharsku i v Chile. Loni také otevřel unikátní muzeum slivovice v Praze. Návštěvníci si mohou ve virtuální realitě prohlédnout historii podniku i tradiční výrobu pálenky.

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní

Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní

Opřete se do svého strachu, experimentujte, nebuďte nejlepší – buďte jediní. To jsou jen tři z …