Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pomáhají přírodě a baví lidi. Kozy a ovce spásají louky v Praze i New Yorku

Ilustrační foto: Pixabay

Fungují jako přirozené sekačky, podporují druhovou rozmanitost, a k tomu jsou atraktivním zpestřením pro místní obyvatele. Kozy a ovce letos opět spásají lokality v řadě velkých měst včetně Prahy a New Yorku. Okusem rostlin odstraňují biomasu a na mnoha místech nahrazují těžkou techniku. Jejich významný přínos pro přírodu spočívá také v narušování travních drnů a vytváření plošek vypasených či vydupaných až na holou půdu. 

V pražských zvláště chráněných územích byla s pomocí místních zemědělců pastva koz a ovcí obnovena již před více než dvaceti lety. Díky tomu je možné zachovávat na místech druhovou pestrost, ale také udržovat hůře přístupné nebo podmáčené lokality, které by jinak bylo velmi náročné obhospodařovat. „Aktuálně jsou tři smíšená stáda ovcí a koz v přírodní rezervaci Prokopské údolí, přírodní památce Podbabské skály a v přírodní památce Bohnické údolí. Dvě stáda skotu se potom nachází v suchém poldru Čihadla a v přírodní památce Milíčovský les a rybníky,“ uvedl pražský náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Na přebujelém plevelu si podle informací agentury Reuters kozy pochutnávají také v newyorském parku Riverside ve čtvrti Manhattan. Čtyřiadvacet přežvýkavců zde až do konce srpna bude spásat invazivní rostliny a bavit lidi, kteří si je sem nadšeně chodí prohlížet. „Spásají křídlatku japonskou, révovník i různé růže. Snadno se dostanou do nedostupného terénu a bez problémů si pochutnají i na jedovatých rostlinách,“ řekl ředitel parku Riverside Dan Garodnick.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…