Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Plast, který se sám opraví? Japonci mají řešení pro problém s odpadem

Ilustrační foto: Depositphotos

Zabránit nutnosti recyklace některých plastových výrobků a omezit množství plastového odpadu na planetě může nový vynález vědců z Univerzity v Tokyu. Speciální plastový materiál se sám opraví v případě praskliny či rozlomení.

Chemik Takuzo Aida a jeho kolegové přišli na to, že do běžných plastových materiálů stačí přidat malé množství speciální příměsi, polymeru s názvem polyether thiourea. Tato látka má schopnost zacelit pomocí hydrogenové vazby praskliny v nejrůznějších výrobcích. Polymer pak při vzájemném tření částic zpevňuje rozpadající se vazby plastu, které způsobují praskliny při degradaci materiálu.

Části poškozeného plastového výrobku tak stačí na hodinu přitlačit v pokojové teplotě k sobě a molekuly se znovu spojí. Objev by mohl nalézt využití v domácích spotřebičích, nábytku, displejích mobilních telefonů, obroučkách brýlí, letadlech i automobilech.

Zdroj: EconoTimes, FuturoProssimo, Optimistdaily

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…