České hlavičky si nedají pokoj, neustále vymýšlejí inovace, které usnadní životy. Nově zjednodušili systém členění parazitických hub, což by podle nich mělo pozitivně ovlivnit potravinářství, medicínu nebo biotechnologie, uvedl web Ekolist.
Nový systém dělení, který navrhli odborníci z Univerzity Karlovy a Mikrobiologického ústavu Akademie věd (AV) ČR, má navíc ulehčit kontrolu potravin. Dosavadní systém třídění hub byl založen především na molekulárně-genetických datech. Při tvorbě nového systému posbíral mezinárodní vědecký tým stovky vzorků z různých kontinentů, aby tak podle AV ČR odborníci analyzovali opravdovou různorodost v rámci druhů, což vyústilo ve snížení počtu druhů. „Aplikovali jsme širokou škálu metod, včetně moderních fylogenetických metod založených na datech z vysokého počtu genů či genomů. Došli jsme ke zjištění, že druhy jsou mnohem více variabilní, než jsme si mysleli, a to na mnoha úrovních – vzhled kolonií, mikroskopické znaky, genetická variabilita, produkce mykotoxinů a podobně,“ řekl vědec František Sklenář, který se na návrhu systému podílel.
Nové členění se týká hub z rodu s názvem Aspergillus (česky kropidlák). Jsou využívané například k fermentaci potravin a nápojů, umí ale potraviny i znečišťovat. Běžně se vyskytují v životním prostředí. Některé druhy kontaminují mimo jiné ovoce, zeleninu nebo půdu a mohou zapříčinit zdravotní komplikace lidem i zvířatům, protože jsou toxické a karcinogenní.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem
Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…