Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nečekaný bonus: Omega-3 mastné kyseliny tlumí agresivní chování

Ilustrační foto: Freepik

Omega-3 mastné kyseliny ovlivňují nervový systém různými způsoby. Nový výzkum ukazuje, že jejich konzumace může výrazně snižovat agresivní chování u mužů i žen, a to všech věkových kategorií.

Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro lidskou stravu a metabolismus. I když se jejich zdravotní přínosy stále zkoumají, většina výzkumů naznačuje, že jsou prospěšné pro lidské zdraví. Nový výzkum Pensylvánské univerzity odhaluje další možný přínos těchto kyselin.

Neurokriminolog Adrian Raine a jeho tým zkoumali vliv omega-3 mastných kyselin na agresivní chování člověka. Během výzkumu rozlišovali mezi reaktivní agresí (reakce na hrozbu nebo provokaci) a proaktivní agresí (plánovaná a připravená). Tato studie, publikovaná v časopise Aggression and Violent Behavior, je založena na metaanalýze 29 dřívějších výzkumů zaměřených na krátkodobý vliv omega-3 mastných kyselin.

Tlumič agresivity

Výsledky ukazují, že omega-3 mastné kyseliny snižují agresivitu zhruba o 30 procent, a to bez ohledu na věk, pohlaví, diagnózu, používanou léčbu nebo dávkování. Tento účinek se projevuje jak u reaktivní, tak u proaktivní agrese.

Předchozí studie ukázaly, že agresivní a násilné chování úzce souvisí s neurochemickými procesy. Také víme, že omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli ve struktuře a fungování mozku, včetně ovlivňování neurotransmiterů, exprese genů a snižování zánětů v mozkové tkáni.

Raine a jeho tým předpokládají, že vzhledem k úzkému vztahu omega-3 mastných kyselin s nervovým systémem může jejich nedostatek souviset s agresivním chováním. Tento výzkum je však teprve na začátku a vztah mezi omega-3 mastnými kyselinami a agresivním chováním bude nutné dále zkoumat.

Ilustrační foto: Pexels

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou syntetizovány mořskými organismy, například řasy a fytoplankton). Tyto kyseliny se pak dostávají do potravního řetězce prostřednictvím ryb, vodních savců a korýšů, které je ukládají ve svém tělesném tuku. Mezi hlavní živočišné zdroje omega-3 kyselin patří tučné mořské ryby, například losos, sardinky, makrela, sleď a tuňák, dále játra libových bílých ryb, jako je treska, žralok nebo halibut, a rybí oleje. 

Rostlinné zdroje omega-3 kyselin zahrnují ořechy a semena, jako jsou lněná, chia či konopná semínka a vlašské ořechy a také oleje, například řepkový, bodlákový a sójový olej. Dalšími zdroji jsou sója, mořské řasy a zelenina, například dýně a avokádo.

Tento nový pohled na omega-3 mastné kyseliny přidává další důvod k jejich zařazení do stravy, nejen pro jejich zdravotní přínosy, ale také pro jejich potenciál snížit agresivní chování.

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Měsíční prach jako zdroj kyslíku: Inženýři vyvinuli technologii pro lunární základny

Myši dovedou poskytnout první pomoc

Pozitivní kniha: Je mi skvěle učí děti pracovat s emocemi

Astronomové objevili „biologické“ molekuly na exoplanetě K2-18b

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Dějiny lidstva z pohledu žen v poutavé knize Femina Sapiens

Dějiny lidstva z pohledu žen v poutavé knize Femina Sapiens

Krásně barevná, a hlavně naučná kniha vytvořená pro mladé dívky. Zajímavé obrázky z historie…