Omega-3 mastné kyseliny ovlivňují nervový systém různými způsoby. Nový výzkum ukazuje, že jejich konzumace může výrazně snižovat agresivní chování u mužů i žen, a to všech věkových kategorií.
Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro lidskou stravu a metabolismus. I když se jejich zdravotní přínosy stále zkoumají, většina výzkumů naznačuje, že jsou prospěšné pro lidské zdraví. Nový výzkum Pensylvánské univerzity odhaluje další možný přínos těchto kyselin.
Neurokriminolog Adrian Raine a jeho tým zkoumali vliv omega-3 mastných kyselin na agresivní chování člověka. Během výzkumu rozlišovali mezi reaktivní agresí (reakce na hrozbu nebo provokaci) a proaktivní agresí (plánovaná a připravená). Tato studie, publikovaná v časopise Aggression and Violent Behavior, je založena na metaanalýze 29 dřívějších výzkumů zaměřených na krátkodobý vliv omega-3 mastných kyselin.
Výsledky ukazují, že omega-3 mastné kyseliny snižují agresivitu zhruba o 30 procent, a to bez ohledu na věk, pohlaví, diagnózu, používanou léčbu nebo dávkování. Tento účinek se projevuje jak u reaktivní, tak u proaktivní agrese.
Předchozí studie ukázaly, že agresivní a násilné chování úzce souvisí s neurochemickými procesy. Také víme, že omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli ve struktuře a fungování mozku, včetně ovlivňování neurotransmiterů, exprese genů a snižování zánětů v mozkové tkáni.
Raine a jeho tým předpokládají, že vzhledem k úzkému vztahu omega-3 mastných kyselin s nervovým systémem může jejich nedostatek souviset s agresivním chováním. Tento výzkum je však teprve na začátku a vztah mezi omega-3 mastnými kyselinami a agresivním chováním bude nutné dále zkoumat.
Omega-3 mastné kyseliny jsou syntetizovány mořskými organismy, například řasy a fytoplankton). Tyto kyseliny se pak dostávají do potravního řetězce prostřednictvím ryb, vodních savců a korýšů, které je ukládají ve svém tělesném tuku. Mezi hlavní živočišné zdroje omega-3 kyselin patří tučné mořské ryby, například losos, sardinky, makrela, sleď a tuňák, dále játra libových bílých ryb, jako je treska, žralok nebo halibut, a rybí oleje.
Rostlinné zdroje omega-3 kyselin zahrnují ořechy a semena, jako jsou lněná, chia či konopná semínka a vlašské ořechy a také oleje, například řepkový, bodlákový a sójový olej. Dalšími zdroji jsou sója, mořské řasy a zelenina, například dýně a avokádo.
Tento nový pohled na omega-3 mastné kyseliny přidává další důvod k jejich zařazení do stravy, nejen pro jejich zdravotní přínosy, ale také pro jejich potenciál snížit agresivní chování.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole
Snad každý si vybaví hladovost mládí, která je v pubertě doslova spalující. I pouhý vzduch chutná…