Omega-3 mastné kyseliny ovlivňují nervový systém různými způsoby. Nový výzkum ukazuje, že jejich konzumace může výrazně snižovat agresivní chování u mužů i žen, a to všech věkových kategorií.
Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro lidskou stravu a metabolismus. I když se jejich zdravotní přínosy stále zkoumají, většina výzkumů naznačuje, že jsou prospěšné pro lidské zdraví. Nový výzkum Pensylvánské univerzity odhaluje další možný přínos těchto kyselin.
Neurokriminolog Adrian Raine a jeho tým zkoumali vliv omega-3 mastných kyselin na agresivní chování člověka. Během výzkumu rozlišovali mezi reaktivní agresí (reakce na hrozbu nebo provokaci) a proaktivní agresí (plánovaná a připravená). Tato studie, publikovaná v časopise Aggression and Violent Behavior, je založena na metaanalýze 29 dřívějších výzkumů zaměřených na krátkodobý vliv omega-3 mastných kyselin.
Výsledky ukazují, že omega-3 mastné kyseliny snižují agresivitu zhruba o 30 procent, a to bez ohledu na věk, pohlaví, diagnózu, používanou léčbu nebo dávkování. Tento účinek se projevuje jak u reaktivní, tak u proaktivní agrese.
Předchozí studie ukázaly, že agresivní a násilné chování úzce souvisí s neurochemickými procesy. Také víme, že omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli ve struktuře a fungování mozku, včetně ovlivňování neurotransmiterů, exprese genů a snižování zánětů v mozkové tkáni.
Raine a jeho tým předpokládají, že vzhledem k úzkému vztahu omega-3 mastných kyselin s nervovým systémem může jejich nedostatek souviset s agresivním chováním. Tento výzkum je však teprve na začátku a vztah mezi omega-3 mastnými kyselinami a agresivním chováním bude nutné dále zkoumat.
Omega-3 mastné kyseliny jsou syntetizovány mořskými organismy, například řasy a fytoplankton). Tyto kyseliny se pak dostávají do potravního řetězce prostřednictvím ryb, vodních savců a korýšů, které je ukládají ve svém tělesném tuku. Mezi hlavní živočišné zdroje omega-3 kyselin patří tučné mořské ryby, například losos, sardinky, makrela, sleď a tuňák, dále játra libových bílých ryb, jako je treska, žralok nebo halibut, a rybí oleje.
Rostlinné zdroje omega-3 kyselin zahrnují ořechy a semena, jako jsou lněná, chia či konopná semínka a vlašské ořechy a také oleje, například řepkový, bodlákový a sójový olej. Dalšími zdroji jsou sója, mořské řasy a zelenina, například dýně a avokádo.
Tento nový pohled na omega-3 mastné kyseliny přidává další důvod k jejich zařazení do stravy, nejen pro jejich zdravotní přínosy, ale také pro jejich potenciál snížit agresivní chování.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Dějiny lidstva z pohledu žen v poutavé knize Femina Sapiens
Krásně barevná, a hlavně naučná kniha vytvořená pro mladé dívky. Zajímavé obrázky z historie…