Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Milovníci kávy si mohou oddechnout. Nová odrůda kávovníku odolá globálnímu oteplování

Ilustrační foto: Unsplash

Chuť vzácné divoké odrůdy kávovníku je stejně kvalitní jako u oblíbené arabiky. Druh coffea stenophylla pochází ze západní Afriky a kromě odolnosti proti horku a suchu se může pyšnit také unikátní chutí a velkým obchodním potenciálem. Autoři studie, která zkoumala její vlastnosti, doufají, že pomůže udržet kávový byznys navzdory změně klimatu.

Káva je zdrojem energie pro další pracovní den, chvilkou oddychu po obědě nebo neodmyslitelným společenským rituálem pro miliardy lidí na celém světě. Kávový průmysl podstatně přispívá do ekonomiky mnoha tropických krajin a příjmy z kávových farem živí více než sto milionů lidí. Dražší a chutnější arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a vyžaduje teploty mezi 18 a 22 stupni Celsia, zatímco robusta rostoucí níže zvládne i tropické třicítky. Tyto dvě odrůdy zcela dominují kávovému trhu.

Stejně jako jiné plodiny je však i káva ohrožena výkyvy počasí, nemocemi, škůdci a především změnou klimatu. Udržitelnost úrody je tak pro celý byznys klíčová. Přesuny pěstebních oblastí nebo změny ve farmaření navíc dopadají na místní komunity. Vědci a obchodníci proto pátrají mezi více než 120 odrůdami kávovníku po takové, která bude tolerantní k vyšším teplotám a chuťově uspokojí zákazníky zvyklé na kvalitní arabiku. Naděje přichází se znovuobjeveným druhem coffea stenophylla, který roste jen v tropických nížinách západní Afriky – ve Guinee, Sierra Leone a Pobřeží slonoviny.

káva
Nově zkoumaná odrůda kávovníku slibuje chuťový požitek srovnatelný s arabikou. Ilustrační foto: Unsplash

Podle zkoumání odborníků z Královských botanických zahrad Kew ve spolupráci s univerzitou v Greenwichi a pracovišti ve Francii a Sierra Leone odolá tato odrůda vyšším teplotám než arabika. Snáze také přečká sucho a je méně náchylná na rez kávovou.

V létě 2020 se pak stenophyllu podařilo otestovat s velmi dobrými výsledky. Ochutnávači oceňovali její přirozenou sladkost, středně vysokou kyselost a ovocné tóny. „Doufáme, že se káva stenophylla stane vlajkovou lodí vývozu z našeho milovaného Sierra Leone a vytvoří bohatství pro naše kávové farmáře. Bylo by skvělé vidět tuto kávu jako obnovenou součást našeho kulturního dědictví,“ přeje si Daniel Sarmu, jeden ze spoluautorů studie.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Méně jíst dramaticky prodlužuje život a zpomaluje stárnutí mozku

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Psaní rukou zlepšuje spojení v mozku více než psaní na klávesnici

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…