Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Milovníci kávy si mohou oddechnout. Nová odrůda kávovníku odolá globálnímu oteplování

Ilustrační foto: Unsplash

Chuť vzácné divoké odrůdy kávovníku je stejně kvalitní jako u oblíbené arabiky. Druh coffea stenophylla pochází ze západní Afriky a kromě odolnosti proti horku a suchu se může pyšnit také unikátní chutí a velkým obchodním potenciálem. Autoři studie, která zkoumala její vlastnosti, doufají, že pomůže udržet kávový byznys navzdory změně klimatu.

Káva je zdrojem energie pro další pracovní den, chvilkou oddychu po obědě nebo neodmyslitelným společenským rituálem pro miliardy lidí na celém světě. Kávový průmysl podstatně přispívá do ekonomiky mnoha tropických krajin a příjmy z kávových farem živí více než sto milionů lidí. Dražší a chutnější arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a vyžaduje teploty mezi 18 a 22 stupni Celsia, zatímco robusta rostoucí níže zvládne i tropické třicítky. Tyto dvě odrůdy zcela dominují kávovému trhu.

Stejně jako jiné plodiny je však i káva ohrožena výkyvy počasí, nemocemi, škůdci a především změnou klimatu. Udržitelnost úrody je tak pro celý byznys klíčová. Přesuny pěstebních oblastí nebo změny ve farmaření navíc dopadají na místní komunity. Vědci a obchodníci proto pátrají mezi více než 120 odrůdami kávovníku po takové, která bude tolerantní k vyšším teplotám a chuťově uspokojí zákazníky zvyklé na kvalitní arabiku. Naděje přichází se znovuobjeveným druhem coffea stenophylla, který roste jen v tropických nížinách západní Afriky – ve Guinee, Sierra Leone a Pobřeží slonoviny.

káva
Nově zkoumaná odrůda kávovníku slibuje chuťový požitek srovnatelný s arabikou. Ilustrační foto: Unsplash

Podle zkoumání odborníků z Královských botanických zahrad Kew ve spolupráci s univerzitou v Greenwichi a pracovišti ve Francii a Sierra Leone odolá tato odrůda vyšším teplotám než arabika. Snáze také přečká sucho a je méně náchylná na rez kávovou.

V létě 2020 se pak stenophyllu podařilo otestovat s velmi dobrými výsledky. Ochutnávači oceňovali její přirozenou sladkost, středně vysokou kyselost a ovocné tóny. „Doufáme, že se káva stenophylla stane vlajkovou lodí vývozu z našeho milovaného Sierra Leone a vytvoří bohatství pro naše kávové farmáře. Bylo by skvělé vidět tuto kávu jako obnovenou součást našeho kulturního dědictví,“ přeje si Daniel Sarmu, jeden ze spoluautorů studie.

Související články

Inspirace

Spánek či manželství pomáhají předcházet srdečním chorobám

Inspirace

Evropská unie zakázala pesticidy, které ubližují včelám

Inspirace

V australské poušti funguje farma jen na mořskou vodu a slunce

Inspirace

Olomoucká Semínkovna otevírá druhou sezónu

Zaručeně zlepší den

Zahradničení léčí psychiku a zvyšuje fyzickou kondici, potvrdila nová studie

Zvířecí terapie vrací lidem chuť do života. S delfíny je to neuvěřitelný zážitek, říká spoluzakladatelka Pomocných tlapek Michaela Freeman

Nový protinádorový přípravek pomůže prvním pacientům

Jedlá potravinářská fólie potěší životní prostředí a udrží jídlo déle čerstvé

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…