Lógr z plzeňských kaváren pomáhá na zdejších kompostech

Zdroj fotografie: archiv sdružení

Lógr. Pro někoho pouhý zbytkový odpad při přípravě kávy, pro jiného ale zajímavá surovina, kterou lze využít mnoha pestrými způsoby. Do druhé skupiny patří i sdružení Envic z Plzně, díky jehož iniciativě si lidé mohou oživit svůj kompost právě lógrem, a to z místních kaváren.

Sdružení ENVIC se už několik let věnuje propagaci městského zahradničení. Zájemcům radí, jak zdárně pěstovat na balkonech i okenních parapetech, pomáhá se vznikem komunitních zahrad nebo pořádá zahradnické kurzy. Vedle toho se věnuje i tématu kompostování.

„Moc se nám líbí myšlenka koloběhu vypěstuji, sním, zkompostuji a tak pořád dokola. Loni nás napadlo, že bychom se mohli domluvit s kavárnami a společně učit zahradníky využívat při kompostování a pěstování i lógr z kávy,“ popisuje zrod nápadu Alena Lehmannová. Lógr lze na zahradách využít jako hnojivo pro pokojové rostliny nebo jako přirozenou ochranu proti slimákům. Naopak oblíbený je u žížal, proto se využívá i při tzv. vermikompostování.

Projekt Piju kafe pro žížaly se rozeběhl letos v dubnu a aktuálně zapojuje jedenáct plzeňských kaváren, přičemž asi polovina se jich přidala z vlastní iniciativy. Zájemci si na místa mohou kdykoliv zajít s vlastní nádobou pro lógr a ten pak využít na své zahrádce.

Alena Lehmannová uznává, že příliš lidí zatím možnost nevyužívá. To je ale jen hnací motor pro další nápady. „Hledáme proto pro lógr i další možnosti využití. Například většina kávové sedliny z festivalu kávy LÓGR, který se v Plzni konal v květnu a kterého jsme se také zúčastnili s žížalím workshopem, díky nám doputovala do kompostu na Ekozahradě Raková u Plzně,“ uzavírá.

Autor článku

Kristýna Motlová