Střídání vydatných dešťů a teplých slunečných dnů v červnu a červenci nyní přináší bohatou houbařskou nadílku. Ve vlhkém prostředí hojně raší houbový podrost, a tak nastal ideální čas vyrazit na sběr těchto lesních pochutin. Kam zamířit, prozradila pro iRozhlas mykoložka Anna Švecová.
Houbová sezóna obvykle trvá zhruba od června do října a letos zatím vše nasvědčuje tomu, že by mohla být vydařená. Zatímco v jehličnatých lesích rostou houby spíše na přelomu léta a podzimu, v listnatých nastává čas sklizně právě teď. „Najdete například holubinky, muchomůrku růžovku, muchomůrku šedivku, hřib dubový, hříbky, kozáka habrového,“ uvedla Anna Švecová z ústřední poradny České mykologické stanice.
Podle mykoložky jsou nyní na houby bohaté například lesy v Českém krasu, Křivoklátsku nebo ve Voděradských bučinách. Aby však lidé mohli na místech houby najít také napřesrok, radí Švecová okrajovat nalezené úlovky v přírodě. „Houby, které se vyhodí v lese, mají větší šanci se udržet. Proto je lepší je krájet rovnou na místě,“ vysvětlila.
Zdroj: irozhlas.cz
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít
Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…