Když musíš, tak musíš. Situaci, kdy „příroda zavolá“, ale toaleta je v nedohlednu, zažil snad každý z nás. Jak se v takové chvíli zachovat, poradí kampaň z Českého Ráje, kde se s nevoňavým problémem rozhodli zatočit.
Pravidlo „co si do přírody přineseš, si máš i odnést“ zná každý správný a ohleduplný turista. A pravdou je, že by ani výkaly neměly být výjimkou. „Cílem kampaně není zakazovat nebo poučovat, ale vzbudit o téma zájem a nabídnout udržitelné způsoby chování. Snažili jsme se pracovat s vtipem a nadsázkou,“ uvádí spoluautor kampaně Pavel Pichler z Travelbakers.
Záměrem iniciativy je nejen zvýšit ohleduplnost vůči přírodě, ale i zohlednit estetické hledisko. „V poslední době se s nárůstem návštěvnosti oblíbených lokalit situace zhoršuje a vlastně to celé krom negativního vlivu na přírodu kazí návštěvnický dojem z destinace. Nedobře se tu pak cítí místní obyvatelé i návštěvníci, čemuž chceme touto kampaní předcházet,“ vysvětluje ředitelka Sdružení Český Ráj Jitka Kořínková.
A jak si tedy v ošemetné situaci počínat? Primárně by měly posloužit záchytné toalety, které přehledně zobrazuje on-line mapa. Ne vždy je ale toaleta v docházkové vzdálenosti. V takovém případě přichází na řadu jednoduchá rada – minimalizovat stopy. „Co jde, vezmu si do pytlíku s sebou. Exkrementy je potřeba dobře zahrabat a vždy dát přednost ekologickému toaletnímu papíru nebo papírovým kapesníčkům před vlhčenými ubrousky, které se rozkládají dlouhé roky,“ upřesňuje Bára Dvořáková z Travelbakers. Kampaň by do budoucna měly doplnit i netradiční suvenýry, jako je lopatka na zahrabávání výkalů nebo rozložitelný toaletní papír.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…