Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jsme to, co jíme, dokázali čeští vědci na vzorcích mikrobiomu ve střevech primátů

Ilustrační foto: Unsplash

Výzkum se zaměřil na houby, které se v trávicím traktu opic vyskytují. Tato část střevního mikrobiomu přitom hraje podstatnou roli v regulaci jejich imunitních reakcí. Zásadním zjištěním je, že na rozdíl od střevních bakterií jsou houby ovlivněny vnějším prostředím.

Vliv bakteriálního mikrobiomu na zdraví člověka je už etablovaným výzkumným polem. Oproti tomu o houby se nikdo příliš nezajímal. Vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR se proto rozhodli prozkoumat složení komunit hub ve střevech primátů a interakce mezi nimi a bakteriemi, které žijí ve volné přírodě. Sekvenovali 149 vzorků stolice čtyř druhů primátů. Vše následně srovnali s lidmi, kteří žijí ve stejných oblastech. „Zahrnutím tradičních zemědělců, lovců-sběračů a západní lidské populace do našich analýz jsme zjišťovali, jak je mykobiom ovlivněn západním a industrializovaným životním stylem,“ říká Klára Petrželková z AV ČR a vedoucí autorka studie.

Vědci zjistili, že na houby v tělech primátů má silný vliv prostředí, ve kterém žijí, včetně stravy. To je zásadní rozdíl oproti bakteriomu, který je více ovlivněn genetikou hostitele. Na vliv stravy ukazuje také podobnost mezi lidmi žijícími industriálním životem a lidoopy žijícími v zajetí na jedné straně a divokými lidoopy a lidmi žijícími v blízkém kontaktu s přírodou a konzumujícími přírodní stravu na straně druhé.

Výzkum má potenciál promluvit do toho, jaký vliv má střední mikroflóra na lidské zdraví. „Lidé žijící západním stylem života mají velice nízkou diverzitu mykobiomu, a to může mít vliv na na výskyt takzvaných civilizačních onemocnění. Už bylo dokázáno, že disbalance v bakteriální části mikrobiomu na jejich výskyt vliv mají,“ vysvětluje Petrželková pro Český rozhlas s tím, že je přesvědčena, že i mykobiom v této oblasti hraje důležitou roli. To i proto, že lidé žijící přírodním způsobem života se s civilizačními nemocemi nepotýkají.

Autorský článek Kláry Šubíkové s využitím informací z Českého rozhlasu Plus a Ústavu biologie obratlovců AV ČR

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…