Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Francie prosazuje, aby supermarkety nevyhazovaly neprodané jídlo

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Francouzský parlament jednotně odhlasoval požadavek, aby supermarkety dávaly jídlo s prošlou lhůtou trvanlivosti lidem v nouzi místo toho, aby ho rovnou vyhazovaly do popelnic.

Francouzi ročně vyhodí okolo 7,8 milionů tun jídla – více než čtvrtinu z toho vyhazují restaurace a obchody, což by mohlo vyústit v redistribuci více než 800 tisíc tun jídla lidem v nouzi.

Zákon by měl podle plánu vstoupit v platnost 13. ledna 2016. Umožní občanům, aby získali schválení od ministerstva zemědělství k vytvoření skupin, které budou sbírat a přerozdělovat zachráněné jídlo.

Minimálně sto pařížských restaurací se zapojilo do programu redistribuce nevyužitého jídla, které nyní putuje lidem v nouzi. Aktivisté, kteří stáli za návrhem zákona, chtějí prosadit, aby i ve zbylých zemích Evropské unie byl schválen podobný zákon.

„Myslím, že je to skvělá zpráva. Díky úsilí francouzských aktivistů je vidět, že je možné prosadit zákon, který změní atmosféru ve společnosti, zmírní plýtvání jídlem a zároveň pomůže lidem v nouzi. Česká republika by se určitě mohla jejich příkladem inspirovat,“ uvedla studentka marketingových komunikací Michaela Babíková.

Zdroj: goodnewsnetwork.org

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou firmy Bezobalu Veronikou Nováčkovou.