Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Firma izraelských sourozenců vyrábí med bez toxinů, antibiotik i včel, které tím chrání před vyhynutím

Foto: Bee-io

Vysoká poptávka po medu značí zdravější životní styl i návrat k přírodě v oblasti péče o tělo. Dopadá však na včely, jejichž práce je pro planetu nepostradatelná. Startup Bee-io bere v potaz oba aspekty a vyrábí med v přírodní kvalitě v laboratořích.

Cílem Bee-io je odstranit lidskou závislost na včelách a zároveň med udělat dostupnějším. Cena oblíbeného produktu totiž stále roste právě proto, že jsou jeho producentky v čím dál větším ohrožení. Komerční včelařství spolu s klimatickou změnou omezuje včelstvům prostor k životu, vystavuje je pesticidům a způsobuje u včel náchylnost k parazitům a virům. Přitom jsou tři ze čtyř rostlin na světě opylovány právě včelami a závisí na nich až 40 procent potravin, které denně konzumujeme. I proto si sourozenci Efrat a Ofir Dvašovi, jejichž příjmení v hebrejštině znamená med, řekli, že je třeba hledat alternativu medu, která nezpůsobuje vyhynutí včel ani ostatních opylovačů.

Sourozenci Dvašovi v laboratoři Bee-io. Foto: Bee-io

Výroba medu od Bee-io reflektuje postupy, za kterých vzniká tento produkt přirozeně v úle, a jeho hlavní složkou je přírodní nektar získaný z rostlin. Následuje filtrace nektaru od nežádoucích látek a zbytků ze sběru, po níž přichází biosyntéza, která nektar přemění na med tím, že je v bioreaktoru prostřednictvím enzymů simulován trávicí trakt včel. Poté už se jen odpaří voda, aby měl med texturu, na kterou jsme od včelařů zvyklí. Díky laboratornímu procesu je doba výroby medu mnohem kratší, než za jakou ho jsou schopny vyprodukovat včely, a je také dostupný po celý rok. Zachovává si přitom své antibakteriální vlastnosti a je bezpečný také pro děti, jelikož neobsahuje pesticidy, antibiotika nebo toxiny, se kterými se včely běžně setkávají.

Díky tajné technologii výroby nektaru je společnost schopná produkovat různé druhy medu, přičemž je každý jen z jednoho druhu rostliny. Toho se klasickým včelařům podaří dosáhnout jen stěží. Právě ve schopnosti produkce jednodruhového medu vidí potenciál ředitel firmy Ofir Dvaš. „Pravděpodobně jste nikdy neochutnali kávový med nebo manukový med, které jsou velmi drahé. I když jdeme do supermarketu a koupíme si eukalyptový med, není to 100% eukalyptový med; je v něm možná 20 % nebo 30 % eukalyptových květů a možná divoké květiny, citrusové květy – ale není to 100 %,“ vysvětluje s tím, že jsou první na světě, kdo dokáže vyrobit med čistě z jedné květiny.

Autorský článek Kláry Šubíkové s využitím informací z The Jerusalem Post, i24news a Bee-io

Související články

Zaručeně zlepší den

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…