Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Firma izraelských sourozenců vyrábí med bez toxinů, antibiotik i včel, které tím chrání před vyhynutím

Foto: Bee-io

Vysoká poptávka po medu značí zdravější životní styl i návrat k přírodě v oblasti péče o tělo. Dopadá však na včely, jejichž práce je pro planetu nepostradatelná. Startup Bee-io bere v potaz oba aspekty a vyrábí med v přírodní kvalitě v laboratořích.

Cílem Bee-io je odstranit lidskou závislost na včelách a zároveň med udělat dostupnějším. Cena oblíbeného produktu totiž stále roste právě proto, že jsou jeho producentky v čím dál větším ohrožení. Komerční včelařství spolu s klimatickou změnou omezuje včelstvům prostor k životu, vystavuje je pesticidům a způsobuje u včel náchylnost k parazitům a virům. Přitom jsou tři ze čtyř rostlin na světě opylovány právě včelami a závisí na nich až 40 procent potravin, které denně konzumujeme. I proto si sourozenci Efrat a Ofir Dvašovi, jejichž příjmení v hebrejštině znamená med, řekli, že je třeba hledat alternativu medu, která nezpůsobuje vyhynutí včel ani ostatních opylovačů.

Sourozenci Dvašovi v laboratoři Bee-io. Foto: Bee-io

Výroba medu od Bee-io reflektuje postupy, za kterých vzniká tento produkt přirozeně v úle, a jeho hlavní složkou je přírodní nektar získaný z rostlin. Následuje filtrace nektaru od nežádoucích látek a zbytků ze sběru, po níž přichází biosyntéza, která nektar přemění na med tím, že je v bioreaktoru prostřednictvím enzymů simulován trávicí trakt včel. Poté už se jen odpaří voda, aby měl med texturu, na kterou jsme od včelařů zvyklí. Díky laboratornímu procesu je doba výroby medu mnohem kratší, než za jakou ho jsou schopny vyprodukovat včely, a je také dostupný po celý rok. Zachovává si přitom své antibakteriální vlastnosti a je bezpečný také pro děti, jelikož neobsahuje pesticidy, antibiotika nebo toxiny, se kterými se včely běžně setkávají.

Díky tajné technologii výroby nektaru je společnost schopná produkovat různé druhy medu, přičemž je každý jen z jednoho druhu rostliny. Toho se klasickým včelařům podaří dosáhnout jen stěží. Právě ve schopnosti produkce jednodruhového medu vidí potenciál ředitel firmy Ofir Dvaš. „Pravděpodobně jste nikdy neochutnali kávový med nebo manukový med, které jsou velmi drahé. I když jdeme do supermarketu a koupíme si eukalyptový med, není to 100% eukalyptový med; je v něm možná 20 % nebo 30 % eukalyptových květů a možná divoké květiny, citrusové květy – ale není to 100 %,“ vysvětluje s tím, že jsou první na světě, kdo dokáže vyrobit med čistě z jedné květiny.

Autorský článek Kláry Šubíkové s využitím informací z The Jerusalem Post, i24news a Bee-io

Související články

Zaručeně zlepší den

Největší kosmický festival v tuzemsku Czech Space Week je zpět. Odstartuje 28. listopadu a přinese opět řadu novinek

Z mimiky obličeje vědci zjistí, zda trpíte Parkinsonem

Jak podpořit mikrobiom bez probiotik? Pomohou rajčata

Pohled z Pákistánu: Jsou městské lesy odpovědí na přehřívání měst?

Inspirativní rozhovor

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Přečtěte si rozhovor s Karolínou Meixnerovou, autorkou knihy Průvodce literární hysterií 19. století a také vtipných videí o spisovatelích z téže doby. Proč se zaměřila na toto období? A jak vypadají její besedy? To vše se dozvíte.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…