Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Elixír mládí na obzoru. Vědci už vědí, jak zpomalit stárnutí

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád, zpívá Karel Gott v oblíbené české písni. Nově se již nebude muset jednat nutně o sen. Vědci totiž zjistili, jak toto přání učinit realitou. Výzkumníkům z Cambridgeské univerzity se podařilo omladit kožní buňky 53leté ženy do podoby, jakou mají buňky 23letého člověka.

Vědci doufají, že jejich poznatky budou v budoucnu využitelné pro omlazení buněk i u dalších tělesných orgánů. Šéf výzkumu profesor Wolf Reik v rozhovoru pro zpravodajskou stanicí BBC řekl, že doufá, že jednou bude možné stárnoucím lidem zachovat zdraví déle. „O něčem takovém jsme snili. Z mnoha běžných potíží se s věkem stávají vážné nemoci a je úžasné přijít na to, jak lidem pomoci,“ řekl. Cílem výzkumu je vyvinout léčbu nemocí vázaných na přibývající věk, například diabetu, nemocí srdce a neurologických poruch.

Při zmlazování kůže byly použity postupy známé z výzkumu, který vedl k narození naklonované ovce Dolly. Výchozím bodem výzkumu byly poznatky z Roslinova institutu v Edinburghu, kde se v 90. letech podařilo naklonovat ovci z kožní buňky dospělého jedince. Technika, která byla nakonec použita v poslední studii, se nazývá IPS. Jedná se o složitý proces, během kterého musí kmenové buňky narůst do buněk a tkání potřebných pro pacienta. Ačkoliv metoda byla úspěšná, bude muset projít ještě vývojem a testováním, než dojde k jejímu používání na klinikách.

Zdroj: České noviny

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Jak funguje svět? Na co si v něm dát pozor? Co v životě hledat a před čím se naopak skrýt…