Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čím to je, že čokoláda tak dobře chutná? Vědci už to vědí

2 minuty radosti
Ilustrační fotografie: Pexels

Výborné čokoládě málokdo odolá. Nejrůznějších bonboniér, figurek nebo kalendářů jsou plné obchody, protože lidé čokoládu zkrátka milují. Vědci nyní přišli na to, co způsobuje její neodolatelnou chuť, uvedl deník The Guardian.

Podle odborníků z univerzity v anglickém Leedsu tkví tajemství čokolády ve způsobu, jakým se rozplývá v ústech a obaluje jazyk tukem. Provedli na toto téma totiž studii – pochoutka očividně nedává spát ani hlavám pomazaným. Zjistili, že pochoutka uvolňuje tukový film, který pokryje jazyk, a vytváří tak „hladký“ pocit v ústech. Domnívají se, že by díky tomuto objevu bylo možné vymyslet nízkotučnou čokoládu, která by byla stejně dobrá. „Věříme, že bude možné vyvinout novou generaci čokolády, která nabídne pocit a vjem jako ta s vysokým obsahem tuku, a přitom bude zdravější volbou,“ uvedl hlavní autor studie Siavash Soltanahmadi.

Jak studie proběhla? Soltanahmadi a jeho kolegové se rozhodli zkoumat pocity, které konzumace čokolády vyvolává. Učinili tak pomocí luxusní značky hořké čokolády a umělého jazyka. Zařízení má texturu podobnou jazyku, je udržováno při teplotě 37 stupňů Celsia a je poháněno tak, aby se pohybovalo jako tento svalový orgán. Při tom odhalili, že brzy po vložení čokolády do úst se jazyk obalí tukovou vrstvou, která musí být na vnější vrstvě čokolády, aby se dostavil kýžený pocit „rozplývání se“. Poté se uvolňují pevné kakaové částice, které jsou důležité z hlediska hmatového vjemu. To znamená, že tuk umístěný hlouběji uvnitř čokolády hraje omezenou roli v příjemném pocitu, který čokoláda v ústech vyvolává, a mohlo by ho v čokoládě být méně, aniž by to mělo vliv na to, jak chutná. Na základě získaných poznatků vědci navrhli, že jako zdravější alternativa by mohly dobře fungovat například nízkotučné tyčinky obalené čokoládou s vysokým obsahem tuku.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Guardian a České noviny

Související články

Ze světa

K čemu sloužil starověký Stonehenge? Vědci mají novou teorii

Příroda a ekologie

Vínu se bude dařit o něco více. Můžou za to změny klimatu

Společnost

Revoluce ve zdravotnictví. Vědci umí vypěstovat krev v laboratoři

Společnost

Káva jako lék. Může sloužit jako stimulant zdraví

Zaručeně zlepší den

Očista těla funguje a doporučil bych ji každému říká zakladatel čajů Detoxito

Švédská společnost představuje první airbagové džíny na světě

Nepracujte příliš, vyzývá indická firma své zaměstnance a hlídá, aby odpočívali

Nejstarší hebrejská bible zamíří do dražby

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…