Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čím to je, že čokoláda tak dobře chutná? Vědci už to vědí

2 minuty radosti
Ilustrační fotografie: Pexels

Výborné čokoládě málokdo odolá. Nejrůznějších bonboniér, figurek nebo kalendářů jsou plné obchody, protože lidé čokoládu zkrátka milují. Vědci nyní přišli na to, co způsobuje její neodolatelnou chuť, uvedl deník The Guardian.

Podle odborníků z univerzity v anglickém Leedsu tkví tajemství čokolády ve způsobu, jakým se rozplývá v ústech a obaluje jazyk tukem. Provedli na toto téma totiž studii – pochoutka očividně nedává spát ani hlavám pomazaným. Zjistili, že pochoutka uvolňuje tukový film, který pokryje jazyk, a vytváří tak „hladký“ pocit v ústech. Domnívají se, že by díky tomuto objevu bylo možné vymyslet nízkotučnou čokoládu, která by byla stejně dobrá. „Věříme, že bude možné vyvinout novou generaci čokolády, která nabídne pocit a vjem jako ta s vysokým obsahem tuku, a přitom bude zdravější volbou,“ uvedl hlavní autor studie Siavash Soltanahmadi.

Jak studie proběhla? Soltanahmadi a jeho kolegové se rozhodli zkoumat pocity, které konzumace čokolády vyvolává. Učinili tak pomocí luxusní značky hořké čokolády a umělého jazyka. Zařízení má texturu podobnou jazyku, je udržováno při teplotě 37 stupňů Celsia a je poháněno tak, aby se pohybovalo jako tento svalový orgán. Při tom odhalili, že brzy po vložení čokolády do úst se jazyk obalí tukovou vrstvou, která musí být na vnější vrstvě čokolády, aby se dostavil kýžený pocit „rozplývání se“. Poté se uvolňují pevné kakaové částice, které jsou důležité z hlediska hmatového vjemu. To znamená, že tuk umístěný hlouběji uvnitř čokolády hraje omezenou roli v příjemném pocitu, který čokoláda v ústech vyvolává, a mohlo by ho v čokoládě být méně, aniž by to mělo vliv na to, jak chutná. Na základě získaných poznatků vědci navrhli, že jako zdravější alternativa by mohly dobře fungovat například nízkotučné tyčinky obalené čokoládou s vysokým obsahem tuku.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Guardian a České noviny

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Archeologové v Jeruzalémě objevili 1 700 let starou lampu

Sportovci podávají lepší výkony, když jsou k nim trenéři laskaví

Paměť je uložena v buňkách v celém těle

Otužilci poprvé zdolali horu Fudži. Jsou to Češi

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Vánoce se kvapem blíží, a tak přinášíme tip pro Ježíška na bezvadnou knihu, která udělá radost pod…