Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Chytrý koš může pomoct snížit množství odpadu v kuchyni na polovinu

Zdroj fotografie: FB Winnow

Zbytečné vyhazování jídla je nejen neekologické, pro restaurace znamená také značnou finanční ztrátu. Inovativní koš jim však nově pomáhá plýtvání efektivně předcházet.

Technologie Winnow, jíž dali vzniknout londýnští inovátoři, dokáže detailně monitorovat potravinový odpad. Podniky v oblasti gastronomie pak mohou efektivněji nakupovat suroviny, snížit výdaje nebo třeba zjistit, jaké položky z menu zákazníkům nejvíce chutnaly. Některým restauracím se tak podařilo snížit odpad až o 56 %.

Chytrý koš je vybaven digitální váhou, kamerou a tabletem. Pomocí těchto technologií automaticky rozpozná vyhozené potraviny a poskytne detailní report. Kromě informací ohledně finanční úspory umí propočítat také úsporu environmetální, tedy jak moc citlivější hospodaření s potravinami prospělo životnímu prostředí. Winnow Vision, jak se nejnovější produkt nazývá, sklízí pozitivní ohlasy a zájem o něj mají i velké značky včetně obchodního domu IKEA.

Zdroj: https://zachranjidlo.cz/7888/winnow/

Související články

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Konec exekucí v Česku? Nový web pomáhá najít cestu z dluhové pasti

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Nový způsob pěstování zeleniny podpoří lokální produkci potravin a soběstačnost

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.