Chytrý koš může pomoct snížit množství odpadu v kuchyni na polovinu

Zdroj fotografie: FB Winnow

Zbytečné vyhazování jídla je nejen neekologické, pro restaurace znamená také značnou finanční ztrátu. Inovativní koš jim však nově pomáhá plýtvání efektivně předcházet.

Technologie Winnow, jíž dali vzniknout londýnští inovátoři, dokáže detailně monitorovat potravinový odpad. Podniky v oblasti gastronomie pak mohou efektivněji nakupovat suroviny, snížit výdaje nebo třeba zjistit, jaké položky z menu zákazníkům nejvíce chutnaly. Některým restauracím se tak podařilo snížit odpad až o 56 %.

Chytrý koš je vybaven digitální váhou, kamerou a tabletem. Pomocí těchto technologií automaticky rozpozná vyhozené potraviny a poskytne detailní report. Kromě informací ohledně finanční úspory umí propočítat také úsporu environmetální, tedy jak moc citlivější hospodaření s potravinami prospělo životnímu prostředí. Winnow Vision, jak se nejnovější produkt nazývá, sklízí pozitivní ohlasy a zájem o něj mají i velké značky včetně obchodního domu IKEA.

Zdroj: https://zachranjidlo.cz/7888/winnow/

Související články

Zaručeně zlepší den

Češi vynalezli revoluční technologii na zpracování odpadu

Salát ze zahrádky v prosinci? Rakušan našel způsob, jak pěstovat zeleninu v zimě

Vypadá jako bedla, u jídla si na ní ale nepochutnáte. Mykologové v Česku našli vzácnou houbu

V Paříži vznikla farma budoucnosti. Ovoce a zeleninu tam pěstují zcela unikátním způsobem

Inspirativní rozhovor

Jana Leitnerová

Jana Leitnerová

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou skupiny Dobro v době korony.