Uvařit a sníst instantní nudle zabere deset minut, rozložení jejich plastového obalu v přírodě ale může trvat i osmdesát let. S ekologickým řešením přišla studentka produktového designu na univerzitě Ravensbourne v Londýně Holly Grounds. Navrhla obal, který se rozpustí v horké vodě a zároveň v sobě obsahuje koření, které po rozmíchání nudle ochutí.

„V dnešním světě instantních nudlových polévek je často více plastů než nudlí,“ píše na svých stránkách Grounds. Její obal je vyroben z jedlého bioplastu na bázi škrobu, který se rozpouští po kontaktu s horkou vodou za méně než minutu. Aby produkt dostál hygienickým požadavkům a zůstal ekologický, je celý pokrm ještě zabalen do papírového obalu potaženého voskem.

Se svým vynálezem se studentka dostala mezi pětici nejlepších školních udržitelných projektů na festivalu virtuálního designu. Potenciál materiálu do budoucna pak Grounds vidí také u jiných dehydratovaných jídel nebo například u oddělování jednotlivých porcí surovin, jako jsou těstoviny nebo rýže.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova
Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…