Uvařit a sníst instantní nudle zabere deset minut, rozložení jejich plastového obalu v přírodě ale může trvat i osmdesát let. S ekologickým řešením přišla studentka produktového designu na univerzitě Ravensbourne v Londýně Holly Grounds. Navrhla obal, který se rozpustí v horké vodě a zároveň v sobě obsahuje koření, které po rozmíchání nudle ochutí.
„V dnešním světě instantních nudlových polévek je často více plastů než nudlí,“ píše na svých stránkách Grounds. Její obal je vyroben z jedlého bioplastu na bázi škrobu, který se rozpouští po kontaktu s horkou vodou za méně než minutu. Aby produkt dostál hygienickým požadavkům a zůstal ekologický, je celý pokrm ještě zabalen do papírového obalu potaženého voskem.
Se svým vynálezem se studentka dostala mezi pětici nejlepších školních udržitelných projektů na festivalu virtuálního designu. Potenciál materiálu do budoucna pak Grounds vidí také u jiných dehydratovaných jídel nebo například u oddělování jednotlivých porcí surovin, jako jsou těstoviny nebo rýže.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku
Jaká je smrt? Mnozí známe její podobu ze strašidelných příhod, kde byla obvykle popisovaná jako…