Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Britská studentka vytvořila inovativní obal na nudle. Je jedlý a rozpustí se ve vodě

Zdroj fotografie: Facebook Charlie Feist

Uvařit a sníst instantní nudle zabere deset minut, rozložení jejich plastového obalu v přírodě ale může trvat i osmdesát let. S ekologickým řešením přišla studentka produktového designu na univerzitě Ravensbourne v Londýně Holly Grounds. Navrhla obal, který se rozpustí v horké vodě a zároveň v sobě obsahuje koření, které po rozmíchání nudle ochutí.

Zdroj fotografie: hollygrounds.cargo.site

V dnešním světě instantních nudlových polévek je často více plastů než nudlí,“ píše na svých stránkách Grounds. Její obal je vyroben z jedlého bioplastu na bázi škrobu, který se rozpouští po kontaktu s horkou vodou za méně než minutu. Aby produkt dostál hygienickým požadavkům a zůstal ekologický, je celý pokrm ještě zabalen do papírového obalu potaženého voskem.

Zdroj fotografie: hollygrounds.cargo.site

Se svým vynálezem se studentka dostala mezi pětici nejlepších školních udržitelných projektů na festivalu virtuálního designu. Potenciál materiálu do budoucna pak Grounds vidí také u jiných dehydratovaných jídel nebo například u oddělování jednotlivých porcí surovin, jako jsou těstoviny nebo rýže.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nemůžete v noci spát? Vědci zjistili, co pomáhá proti nespavosti

Světová fotosoutěž roztomilých zvířat má finalisty. Je mezi nimi i fotka z Česka

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Říkáte svým psům, že je máte rádi? Podle nové studie vám zvířata rozumí

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.