Uvařit a sníst instantní nudle zabere deset minut, rozložení jejich plastového obalu v přírodě ale může trvat i osmdesát let. S ekologickým řešením přišla studentka produktového designu na univerzitě Ravensbourne v Londýně Holly Grounds. Navrhla obal, který se rozpustí v horké vodě a zároveň v sobě obsahuje koření, které po rozmíchání nudle ochutí.
„V dnešním světě instantních nudlových polévek je často více plastů než nudlí,“ píše na svých stránkách Grounds. Její obal je vyroben z jedlého bioplastu na bázi škrobu, který se rozpouští po kontaktu s horkou vodou za méně než minutu. Aby produkt dostál hygienickým požadavkům a zůstal ekologický, je celý pokrm ještě zabalen do papírového obalu potaženého voskem.
Se svým vynálezem se studentka dostala mezi pětici nejlepších školních udržitelných projektů na festivalu virtuálního designu. Potenciál materiálu do budoucna pak Grounds vidí také u jiných dehydratovaných jídel nebo například u oddělování jednotlivých porcí surovin, jako jsou těstoviny nebo rýže.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Úžasné ženy, které změnily svět, mají sílu inspirovat malé i velké
Coco Chanel, Eliška Junková, Marie Currie nebo Anne Franková. Co mají tyto ženy společného?…