Mléko z brambor překonává v udržitelnosti náhražky ze sóji, mandlí či obilí. S rostlinným nápojem vstřícným k životnímu prostředí přišla Švédská firma DUG, kterou založila autorka receptury profesorka Eva Tornberg z Univerzity Lund.
Brambory jsou jednou z nejudržitelnějších potravin na světě. Jejich produkce vyžaduje až 56krát méně vody než produkce mandlí a je nenáročná na úrodnost půdy. Pěstování brambor je například dvakrát výnosnější než produkce obilovin. Mléko z brambor se také pyšní velmi nízkou uhlíkovou stopou, která dalece překonává rostlinné náhražky ze sóji, ořechů a obilí, ale i běžné živočišné mléko.
Firma DUG se tak pustila do výroby nápoje z brambor a řepky, který svou konzistencí i chutí připomíná obyčejné mléko a je navíc plný minerálů, vlákniny, vitamínů, proteinu a antioxidantů. Bramborové mléko je vhodné pro vegany i alergiky a má stejnou škálu využití jako mléko živočišného původu. Použít se dá do pečení, vaření, do kávy i jako samostatný nápoj. Na rozdíl od většiny rostlinných náhražek mléka navíc DUG vyrábí také neslazenou variantu.
Zdroj: DUG
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče
Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…