Zmínku o obsahu palmového oleje najdete v supermarketu na etiketách řady produktů. Jeho získávání má přitom obrovské dopady na životní prostředí a nepříznivý vliv na velké množství organismů. Díky svým jedinečným vlastnostem byl však dodnes téměř nenahraditelný. Singapurští vědci ovšem nyní přišli s metodou, jak získávat olej z mikrořas, který je nejen zelenější, ale také zdravější.
Palmový olej je nejčastěji používaným olejem na světě. Jeho konzumace se však bohužel pojí s odlesňováním a ničením přirozeného prostředí pro ohrožené druhy organismů. Dnešní potravinový průmysl se však bez palmového oleje neobejde, a to kvůli jeho konzervačnímu účinku, díky kterému lze prodloužit trvanlivost potravin.
Na horizontu se však zatřpytila naděje. Vědci z Nanyang technologické univerzity v Singapuru přišli s novinkou získávání oleje z běžných mikrořas, který má podobné účinky jako ten z palmy olejné. Nově objevená metoda je podle vědců zelenější i zdravější variantou.
Ve srovnání s palmovým olejem se nový objev pyšní vyšším obsahem polonenasycených mastných kyselin, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před onemocněním srdce a mrtvicí. Obsahuje také méně nasycených mastných kyselin, které jsou naopak spojovány s rizikem mnoha nemocí.
Zdroj: phys.org, thehappybroadcast.com
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Pozitivní kniha: Jiří Hájíček napsal román ze současného venkova
Život pětapadesátiletého Tomáše, ředitele statku na vesnici, se znenadání obrátí vzhůru nohama…