Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Americký penzista pátrá po zapomenutých druzích jablek. Zachránil jich už více než tisícovku

Ilustrační foto: Freepik

Koníček amerického důchodce je darem z nebes pro kuchaře, ochránce přírody a také výrobce cideru. Nadšenému sběrateli se povedlo zachránit už více než tisíc odrůd jablek, které byly považovány za vymizelé. Vedle pěstování oblíbeného ovoce sbírá i jeho příběhy.

V Apalačských horách, které byly centrem sadařství v Americe, rostlo na přelomu 20. století na 14 tisíc unikátních odrůd jablek. Jejich rozmach měla na svědomí i zdejší špinavá voda, která vedla k tomu, že lidé raději pili kvašené nápoje. Jablečné stromy přitom nevyžadují tolik péče jako obilí, nad pivem tak zvítězil cider. Sadaři pak jen experimentovali a roubovali, aby našli ty nejlepší odrůdy na kvašení, přímou konzumaci nebo zimní skladování. S nárůstem tovární výroby a stěhováním lidí do měst však popularita pěstování poklesla tak, že se dnes v drtivé většině obchodů prodává jen 11 odrůd.

Jablečných odrůd je mnohem víc, než potkáváme na pultech obchodů. Ilustrační foto: Freepik

Tom Brown, devětasedmdesátiletý vysloužilý chemik ze Severní Karolíny, se netradičnímu koníčku věnuje posledních 25 let. Za tu dobu se mu podařilo v sadu o rozloze 8 tisíc metrů čtverečních vypěstovat na 1200 druhů jablek. Přestože v Apalačských horách vyrůstal, byl jedním z těch, pro které jména odrůd a jejich vlastnosti příliš mnoho neznamenaly. Pak ale narazil na stánek s rozmanitými druhy jablek na farmářském trhu a nechal se inspirovat rozhovorem s jejich prodejcem. „Pořád jsem přemýšlel, jak by bylo krásné najít jablko, které nikdo padesát až sto let neochutnal,“ řekl Brown magazínu Atlas Obscura. Nechtěl se smířit s tím, že by tolik vynikajících jablek prostě zmizelo, a tak se stal součástí komunity sadařů zachovávající přírodní dědictví.

Pátrání po zapomenutých odrůdách je takřka detektivní prací. Brown se po jejich stopách vydává do letitých kuchařek nebo záznamů sadařů a jejich organizací. Dalším krokem je práce v terénu, při které chodí doslova od dveří ke dveřím a vyptává se místních na staré jabloně. Tehdy se hledání mění v boj s časem – většině pamětníků je totiž už okolo 90 let. V sezóně se pak snaží identifikovat plody za pomoci historických dokumentů. Pokud je úspěšný a najde druh, který ještě neobohatil jeho sad, ucvakne si větvičku k roubování.

Z činnosti Toma Browna profitují nejen nadšenci historie a ovocnářství, ale také ochránci přírody a gastronomičtí odborníci. Jeho jablka se dostávají na talíře coby specialita podniku a míří také do stáčíren řemeslných výrobců cideru. Důchodce bere svou práci na zachování dědictví jablek Apalačských hor za své skutečné životní dílo a doufá, že se mu podaří znovuobjevit dalších sto druhů.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jaká trasa je nejekologičtější? Mapy z dílny Google vám to prozradí

Slunce, jak ho neznáme. Nové snímky odhalují neskutečné detaily jeho atmosféry

Brno kráčí vstříc levným energiím. Město chystá instalaci tisíce solárních panelů

Studium v zahraničí je pro studenty neocenitelné, říká Tomáš, pořadatel EduFestivalu pro studenty i rodiče

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…