Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V českých zoo se rodí o sto šest. Mrkněte na mláďata žirafy, medvídky a pakoně

5 minut radosti
Foto: Safari park Dvůr Králové

Jaká roztomilá mláďata je možné spatřit v českých zoologických zahradách? Prvním letošním přírůstkem v olomoucké zoo je samice pakoně běloocasého. V Ohradě se zase vykutálela na svět dvě medvíďata, informoval Ekolist. Chovatelé Safari parku Dvůr Králové zase přivítali na svět mláďata kriticky ohrožené žirafy.

První mládě tohoto roku je v Safari parku samec žirafy Rothschildovy

V safari parku se na začátku ledna s odstupem deseti dnů narodila dvě mláďata kriticky ohrožené žirafy Rothschildovy. Prvním mládětem tohoto roku v Safari Parku Dvůr Králové je sameček. Narodil se 2. ledna ráno. Jeho matkou je ve Dvoře Králové narozená samice Ella, otcem samec Bořek. V celkovém úhrnu se jedná o 176. mládě žirafy Rothschildovy v historii dvorského safari parku, který je nejúspěšnějším chovatelem žiraf na světě.

Narození malého samce předcházel porod další samice ve stádě. Ta porodila loni 23. prosince samici. Mláďata i s matkami zůstávají v zázemí. Žirafy Rothschildovy návštěvníci znovu uvidí zhruba v dubnu, kdy osídlí velký letní výběh. Tato zvířata jsou v přírodě kriticky ohrožená, přičemž populace v lidské péči je početná. Chov je proto třeba řídit tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a geneticky rozmanitý a odchovy je třeba regulovat.

Foto: Safari park Dvůr Králové

Další prvenství získalo mládě pakoně běloocasého

Prvním mládětem letošního roku se v olomoucké zoologické zahradě stal pakůň běloocasý. Zvědavá samička vykoukla na svět v sobotu 7. ledna. Porod proběhl v pořádku bez komplikací, matka se o mládě dobře stará. Čerstvý přírůstek dostal jméno Kameba. „Den po Třech králích jsem o jménu přemýšlel. Jelikož je Kameba téměř Tříkrálová a přejeme jí štěstí, zdraví i dlouhá léta, vzešlo její jméno ze spojení prvních slabik Tří králů-Kašpara, Melichara a Baltazara,“ uvedl vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář. „Tato impozantní zvířata mohou návštěvníci vidět nově v letošní sezóně. Pohled na ně se jim naskytne z vyhlídky u velbloudů dvouhrbých a z vláčku, který bude projíždět v této sezóně nově otevřenými dalšími etapami safari – Safari Austrálie a Arktida,“ dodal ředitel zoo Radomír Habáň.

Zoologická zahrada Olomouc chová tento druh od roku 1992, kdy v rámci výměny zvířat získali první 4 jedince ze Zoo Bratislava. Tato zvířata byla přímými potomky pakoňů běloocasých pocházejících z importů z Afriky do zoo ve Dvoře Králové a do ostatních českých a slovenských zahrad, které proběhly v 70. letech 20. století. Pakoně chová v současné době 27 zahrad v Evropě. V České republice je možné se s nimi setkat i ve Dvoře Králové.

Foto: Zoo Olomouc

Dva malí méďové jsou nyní k vidění v zoo Ohrada

V zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku se ve středu 4. ledna narodila dvě mláďata medvěda plavého. Jedná se o značný úspěch, jelikož jde teprve o druhý odchov tohoto druhu v zoo a zároveň i v České republice. „Medvěd plavý je vzácný poddruh medvěda hnědého z hor Střední Asie. Ve většině zemí svého výskytu je zařazen do červeného seznamu ohrožených druhů. Dohoda o ochraně druhů před obchodováním ho řadí do přílohy I., tedy s nejpřísnější ochranou. Přesto je v některých zemích neustále loven pro kožešinu a drápy k trofejním účelům a na vnitřní orgány pro využití v tradičním asijském léčitelství,“ uvedl zástupce ředitele zoo Ohrada Roman Kössl.

O jejich početnosti v přírodě existuje velmi málo informací. Z dostupných údajů lze populaci odhadovat na přibližně 3 000 jedinců. Pro špatnou dostupnost území a jeho nepřehlednost je ale spolehlivost odhadů v jednotlivých regionech velmi nízká a bude spíše nadsazená. V zoologických zahradách je medvěd plavý chován velmi málo – a to jen v zoologických zahradách Euroasijské regionální asociace zoo a akvárií (EARAZA), zde převážně v zoo Střední Asie a Ruské federace. Celkem je to do 30 jedinců.

Související články

Zaručeně zlepší den

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Čtyřicítka děsí mnoho žen. Jedná se o pomyslný milník, jehož dosažení však nemusí znamenat nic…