Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Amatérský hledač kovu našel zlatý náhrdelník spojený s Jindřichem VIII. a Kateřinou Aragonskou

Foto: British Museum

Majitel kavárny Charlie Clarke objevil při jednom z hledání kovů na poli v anglickém knížectví Warwickshire zlatý řetízek. Odborníci zjistili, že se jedná o zhruba 500 let starý klenot s iniciály anglického krále Jindřicha VIII. Tudora a jeho první manželky Kateřiny Aragonské. Objev je v současnosti vystaven v Britském muzeu, informoval o tom britský server The Guardian.

Přívěsek ve tvaru srdce je připevněn na řetízek o 75 článcích a je vyrobený z 300 gramů 24karátového zlata. Zdobí jej keř s tudorovskou růží a granátových jablkem, symbolem královny Kateřiny. Na rubu přívěsku jsou iniciály H a K, tedy Henry a Katherine. V dolní části je stuha s písmeny TOVS a IORS, což odkazuje na francouzské slovo „toujors“, tedy navždy, a staroanglickou podobu slova „yours“, tedy tvůj či tvá.

Přestože se to zpočátku zdálo až příliš dobré, aby to byla pravda, pečlivá vědecká analýza prokázala, že přívěsek je pravý,“ říká kurátorka z Britského muzea Rachel Kingová. Odborníci však navzdory prohledávání inventářů a prozkoumávání dobových obrazů stále tápají nad spojitostí přívěsku s králem či královnou. Jako jednu z hypotéz zmiňují možnost, že Jindřich VIII. mohl náhrdelník objednat jako cenu pro vítěze turnajů.

Lidé říkají, že je to jako vyhrát v loterii; to není. Lidé skutečně vyhrávají v loterii. Kdy byl naposledy objeven korunovační klenot?“ říká Clarke, který se detekci kovu věnoval pouze půl roku. Objev ještě nebyl oceněn, nicméně nepochybně se bude jednat o vysokou částku. O tu se chce Clarke podělit s majitelem pole a zbytek chce investovat do vzdělání svého čtyřletého syna.

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Cvičit jógu je stále více moderní a trendy. Záda vám zajisté poděkují, pokud cviky provádíte…