Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Balicí papír nebo olej po kaprovi. Kam s vánočním odpadem?

Zdroj: Depositphotos

Své blízké už jste obdarovali, nyní můžete věnovat jeden dárek i životnímu prostředí. Vánoce jsou časem, který vedle spousty hezkých chvil generuje i velké množství odpadu. Olej po smažení, balicí papír nebo vánoční stromek – víte, co s nimi? Pokud je správně vytřídíte, snížíte dopady odpadu a příroda vám bude vděčná.

Během období Vánoc vzniká ještě více odpadu než ve zbylých měsících. Je proto třeba vědět, kam s ním, aby se zbytečně neplnil směsný odpad a mohlo dojít k recyklaci. Pokud si nebudete vědět rady, kam co vyhodit, vyzkoušejte odpadový slovníček od Samosebou, který vám poradí s čímkoliv budete potřebovat.

Kam tedy vytřídit vánoční odpad?

Bioodpad

Zbytky z kuchyně během Vánoc tvoří celkem čtvrtinu celkového odpadu. Jedná se mimo jiné o zbytky ovoce, zeleniny, kávovou sedlinu nebo popel z krbu. Je důležité, aby se bioodpad vytřídil správně a neskončil zbytečně v obyčejné popelnici. Vyhoďte jej na vlastní kompost, do domácích kompostérů a nebo do hnědých kontejnerů. Odvézt ho můžete také do sběrných kompostáren.

Olej ze smažení

Další odpad, který během Vánoc v kuchyni vzniká, je olej, který zbyde po přípravě slavnostní večeře. Vyvarujte se lití zbytkového oleje do toalety, kde zahlcuje odpadní vody. Raději ho vychlazený slijte do plastových lahví a vytřiďte do speciálních sběrných nádob nebo odvezte do sběrného dvora.

Zdroj: Depositphotos

Balicí papír a stuhy

Po rozbalení dárků zbyde spousta balicího papíru, struh a různých ozdob. Jejich třídění není nic složitého. Kartonové krabice a balicí papír vytřiďte do modrého kontejneru. Pozor však na balicí papíry s odlišným povrchem, který je třeba povoskovaný nebo hliníkový, ty do papíru nepatří. Stuhy, rozbité vánoční ozdoby nebo celofán patří do směsného odpadu. Polystyren, bublinkovou fólii a plastové sáčky zase vyhoďte do žluté popelnice. Dárkové taštičky můžete zachovat a použít je příští rok znovu.

Vánoční stromky

Nakonec se budete muset rozloučit i s vánočním stromkem. Umělý si uschovejte na další rok, živý postavte vedle veřejně dostupného kontejneru na směsný odpad nebo odneste k nejbližšímu tříděnému odpadu. „Vyhozené vánoční stromky rozhodně nepatří do sběrných nádob na směsný odpad, protože výrazně snižují jejich kapacitu,“ sdělil Ekolistu mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Svozové firmy navíc plánují o Vánocích navýšit svou kapacitu a svážet odpady častěji než jindy. O svátcích tak budou odvážet odpad se stejnou frekvencí jako v běžných všedních dnech a u popelnic se tak nebude hromadit.

Autorský článek Anety Šmejcové s využitím informací z jakvkuchyni.cz, ekolist.cz a samosebou.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…