Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Ilustrační fotografie: Pexels

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální Vánoce. Kvalitní čtení k tomuto období prostě patří. Navíc je to jeden z tradičních dárků, který pod stromečkem nesmí chybět. Připravili jsme si proto pro vás knižní tipy. Tak jdeme na to!

Vánoční alternativa Malého prince

Milujete Malého prince a jeho poselství, která zahřejí u srdce? Pak by ve vaší knihovničce neměla chybět kniha Jak si Pán Bůh postavil Betlém. Napsal ji Španěl Enrique Monasterio Hernández. Kniha se po svém vydání setkala s obrovským úspěchem, byla přeložena do několika jazyků a v roce 2000 získala cenu Capri-San Michele za literaturu. V domovském Španělsku se poetický příběh dočkal už patnácti vydání.

Kniha je přirovnávaná k Malému princi. Na první pohled se může jevit jako příběh pro děti, ale osloví spíše dospělé čtenáře, kteří ocení krásnou literaturu. „Bůh se rozhodl narození svého Syna vysílat v přímém přenosu každý prosinec a v každém srdci, ve kterém bylo místo pro betlém. Tak vymyslel Vánoce. Je to doba, kdy Bůh staví v duších betlém. Prosí nás jen o to, abychom mu uvolnili nějaký čistý koutek, otevřeli okna a pohlédli k nebi…“

Foto: Gabriela Brázdová

Nechte se pohladit laskavou poezií

Básně o několika řádcích mnohdy dovedou vystihnout spoustu pocitů, myšlenek a věcí, které lze jinak stěží zachytit. Proto by i poezie měla mít v našich knihovničkách čestné místo. Vlasta Dvořáčková je jednou z těch autorek, jejichž verše nejsou přehnaně emocionální, přesto dovede vystihnout a zachytit okamžik. Ve sbírce Kdo v slunci chodí ukazuje jedinečnou schopnost zachytit krásy všedních okamžiků a hluboce je znovu a znovu a jinak prožívat. V jejích básních lze zaznamenat zakořeněnost v české kultuře a především v české krajině.

Dopřejte si pořádnou dávku laskavé fantasy literatury

Vánoce jsou obdobím setkání, blízkosti a laskavosti mezi lidmi, ale také se jedná o kouzelný čas. V tomto období děláme různé tradice a zvyky, pomocí některých se údajně dá nahlédnout do budoucnosti. Proč si tyto magické chvíli nezpříjemnit i nějakým fantasy čtením?

Kniha Piranesi z pera Susanny Clarkové, která se proslavila zejména dílem Jonathan Strange & Pan Norell, nadchne mladší i starší ročníky. To jsem ozkoušela u nás doma, kdy jsem knihu nejprve přečetla já a potom děda, oběma se nám moc líbila. Clarková má výjimečný dar vyprávění, díky čemuž vás vtáhne během pár stránek do příběhu a všech jeho rozlehlých Síní, kde duní Přílivy. Spatříte úctyhodné sochy a ucítíte vůni mořských řas. Budete tam stát s ušlechtilým Piranesi, který vám budou svou dobrotou vhánět slzy do očí. Jak by řekl Piranesi: „Nechť jsou vaše Stezky bezpečné, ať vaše Podlaha není rozbitá a nechť vám Dům naplní oči Krásou.“

Foto: Gabriela Brázdová

Další inspirace z knihovny

Spoustu dalších tipů na literaturu, která potěší a zároveň čtenáře nějak obohatí, najdete v naší rubrice Pozitivní kniha. Pravidelně vám jejím prostřednictvím přinášíme tipy na dobré čtení, u které si odpočine nejen hlava, ale i duše člověka.

Autorský článek Gabriely Brázdové

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…