Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ve Francii chodí místo čerta s Mikulášem řezník. Poznejte tradice v zahraničí

3 minuty radosti
Ilustrační fotografie: Pixabay

Mikuláš s andělem a čertem už klepou na dveře. Dnes večer se vypraví v našem kraji do ulic a domovů. Některé děti se nemohou dočkat, jiné mají trošku strach. V Česku se jedná o tradiční způsob, jak oslavit tento svátek. Jak si svatého Mikuláše připomínají v zahraničí? Třeba vás nějaký zvyk zaujme a sami jej vyzkoušíte, jak uvádí server Lidovky.

Slovensko

Oslavy Mikuláše na Slovensku jsou téměř totožné s těmi českými. Mikuláš má dlouhé bílé vousy a chodí v předvečer svátku svatého Mikuláše mezi děti v doprovodu anděla a čerta. Mikuláš a anděl obdarovává ratolesti dobrotami, čerti disponují uhlím nebo bramborami pro zlobivé děti.

Maďarsko

Aby děti v Maďarsku byly od Mikuláše obdarované, musí si nejdříve pečlivě vyčistit boty, které pak dají za okno nebo pod postel. Mikulášskou nadílku najdou uvnitř. Zlobivci mohou mezi dárečky očekávat i svazek klacků – jedná se o výstrahu, aby se polepšili. Čertovi se v zemi říká Krampus. Dospělí straší děti, že pokud nebudou hodné, Krampus je odnese. Nikdy ho však nikdo neviděl. Mikuláš zde chodí na rozdíl od Česka sám, bez pomocníků.

Ilustrační fotografie: Pixabay

Polsko

Děti v Polsku navštěvuje Mikolaj v noci z 5. na 6. prosince. Nadílku jim schovává pod polštář. Hodné děti se mohou těšit na menší hračky, knihy nebo pamlsky. Polský Mikolaj si v prosinci mákne, jelikož na Štedrý den nosí i dárky pod stromeček.

Německo

V Německu Mikuláše doprovází namísto čerta Knecht Ruprecht. Jedná se o zarostlého pacholka, který je ověšený kožešinami, řetězy a metlami. Anděla německý Mikuláš zapomněl v nebi.

Francie

Mikuláš je ve Francii známý jako Saint Nicholas, přičemž se s ním pojí trochu strašidelná legenda. V jednom malém městě žil údajně řezník, který unášel a zabíjel děti. Mikuláš to zjistil a vraha dětí potrestal tak, že jej uvěznil v podzemí, kde řezník skladoval uhlí. Ten tam pak musel ládovat uhlí do kamen.

Na oslavu Mikulášova svátku se konají v zemi průvody, děti dostanou svíčky a jedí perníky ve tvaru Mikuláše. Nicholas chodí v doprovodu řezníka (Pѐre Fouettard), který je alternativou českého čerta. Mikuláš vypadá jako kněz, Pѐre Fouettard nosí tmavé oblečení a jelikož pracuje s uhlím, je černý v obličeji. V ruce má bič, kterým hrozí zlobivým dětem.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Lidovky a Hope

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví

Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví

Jak se mít ráda? Jak o sebe prostřednictvím jógy pečovat? A jak sladit svou praxi s ženským cyklem?…