Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědci našli dvě galaxie ukryté na okraji času i prostoru

Ve vesmíru je ještě spousta nepoznaného. Ilustrační foto: Pixabay

Jen díky náhodě objevili vědci dvě galaxie, které byly ukryté pod hustým závojem kosmického prachu. Tyto galaxie na okraji času i prostoru vznikly před více než 13 miliardami let, píše server Vice News.

Vědci pod vedením Yoshinoby Fudamota, astronoma z Výzkumného ústavu pro vědu a inženýrství na Waseda University v Japonsku a National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ), zaznamenali spektrální signály z těchto dvou galaxií úplnou náhodou při studiu sousedních galaxií. Připouštějí tedy, že se v galaktickém prachu skrývají i jiné prastaré galaxie.

V listopadu 2019 Fudamoto a jeho kolegové pozorovali galaxie v této části vesmíru pomocí Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), extrémně citlivého interferometru umístěného v Chile. ALMA dosáhne na obrovské vzdálenosti i přes prašná prostředí, aby viděla objekty stvořené během starověké éry známé jako „kosmický úsvit“, kdy se formovaly první hvězdy a galaxie.

Následná pozorování odhalila, že signály vysílaly ve skutečnosti dvě dříve neznámé galaxie, které se skrývaly za hustými oblaky prachu. Objekty, které Fudamotův tým pojmenoval REBELS-12-2 a REBELS-29-2, jsou neviditelné v UV a optickém světle a byly detekovatelné pouze díky ALMA.

Zdroj: Vice News, Nature

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…