Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Výzkumníci našli středověký poklad. Co se ukrývalo v Novém Jičíně?

2 minuty radosti
Foto: NPÚ

Některé nálezy překvapí samotné odborníky, kteří se objevování věnují a je to jejich denní chléb. V Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína památkáři pod jedním z domů našli umyté nádobí s vařečkou i s pecí, stovky skleněných kroužků z náhrdelníku a další artefakty. Informoval o tom server Novinky.

Poklad se pod zemí skrýval neuvěřitelných 600 let. Odborníci na něj přišli doslova náhodou v rámci archeologického průzkumu před rekonstrukcí objektu. „Historické vrstvy pod stávajícími podlahami nebyly porušeny inženýrskými sítěmi, takže jsme pec s ohništěm zachytili a zadokumentovali v celku. Stejně tak i keramické nádoby, které se zřejmě sušily po umytí, protože v nich nebyly stopy jídla. U nich byly pokličky a vařečky,“ prozradil archeolog Národního památkového ústavu František Kolář.

Kuchyň byla v minulosti součástí středověkého domu, jehož konstrukce byla částečně zděná a částečně dřevěná (roubená). Pod podlahou někdejší renesanční nádvorní světnice archeologové objevili také ohněm zdeformovaný železný rošt, který byl na původní dřevěné podlaze poblíž pece. Nechyběly ani stovky skleněných kroužků z náhrdelníku, visací pružinový zámek určený ke dveřím či truhlice, trojzubé vidle i hrot kopí. „Ten nález je unikátní proto, že se pozůstatky středověkých kuchyní v městských domech zpravidla nenacházejí, zvlášť ne v tak komplexním stavu. Kvůli stavebním úpravám domů od středověku až po současnost obvykle beze zbytku zanikají,“ objasnil Kolář. Nový Jičín tak nyní boduje v celorepublikovém měřítku. Nalezené artefakty budou po konzervaci uloženy v depozitářích Muzea Novojičínska, takže je zájemci budou moci spatřit.

Zdroj: Novinky, NPÚ

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…