Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nový lék na cukrovku pomohl lidem shodit čtvrtinu tělesné hmotnosti

4 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Zní to revolučně. Lék, který okamžitě pomáhá lidem ohroženým cukrovkou zmírnit riziko, a to především snížením hmotnosti, píše server Interesting Engineering. Ale může si daný pacient vůbec léčbu tohoto typu dovolit?

Letos v květnu schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nový lék nazvaný Tirzepatid pro boj s cukrovkou 2. typu. Fáze studie tohoto léku, která měla otestovat jeho účinek na hubnutí u obézních lidí a lidí s nadváhou, ukázala celkem slibné výsledky.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je obezita především v zemích USA vážným civilizačním onemocněním, které postihuje až 42 procent populace. Mimo jiné zvyšuje riziko dalších onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu a některé typy rakoviny.

Zatímco někteří jedinci volí pomalý způsob stravování, vyváženou stravu a zvýšení fyzické aktivity, aby dostali váhu pod kontrolu, jiní volí drastičtější cestu v podobě chirurgických zákroků, aby dosáhli požadovaného úbytku hmotnosti. Nově by však i pouhá injekce do kůže jednou týdně mohla přinést výsledky hubnutí podobné chirurgickému zákroku.

O jaký lék jde?

Lék Tirzepatid, vyvinutý americkou farmaceutickou společností Eli Lilly, kombinuje dva syntetické inkretiny, GLP-1 a GIP. Inkretiny jsou přirozeně se vyskytující hormony v těle, které se podílejí na trávení potravy a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi po jídle, což jsou procesy zásadní pro úbytek váhy. Oba zmíněné hormony působí na kontrolu hladiny inzulínu v těle, jehož nesprávná produkce je hlavní příčinou cukrovky. Tyto hormony pomáhají zajištěním dostatečné hladiny inzulínu kontrolovat diabetes.

Ilustrační foto: Pixabay

Výsledky studie

Výzkumníci do studie zahrnuli 2 539 účastníků, kteří měli nadváhu nebo obezitu. Po dobu 72 týdnů dostávali účastníci buď tirzepatid, nebo placebo a zároveň jim byla poskytnuta podpora při dodržování nízkokalorické diety a zvýšení fyzické aktivity. Lék byl podáván jako týdenní injekce. Jedinci dostávající lék byli rozděleni do tří skupin, které obdržely různé dávkování, konkrétně 5 mg, 10 mg a 15 mg. Předběžné výsledky studie, která stále probíhá, vyšly letos v dubnu a také již prošly recenzním řízením.

Podle vědců všechny tři skupiny pacientů, kteří lék dostávali, vykazovaly výrazný úbytek hmotnosti. V průměru pacienti, kteří dostali dávku 15 mg, vykázali snížení hmotnosti o 22,5 procenta (24 kg), zatímco ti, kteří dostali dávku 10 mg, vykázali snížení hmotnosti o 21,4 procenta (22 kg). Jedinci, kteří dostali dávku 5 mg, také prokázali průměrnou redukci hmotnosti o 16 procent (16 kg), zatímco ti, kteří dostávali placebo, ztratili pouze 2,4 procenta (2 kg) své tělesné hmotnosti.

Výsledky dávky 15 mg jsou srovnatelné s bariatrickou operací (pozn. red. chirurgická léčba závažných případů obezity), u které bylo hlášeno snížení hmotnosti pacientů o 25 až 30 procent.

Dá se lék použít k léčbě obezity?

I když jsou výsledky slibné, existuje stále otázka vedlejších účinků, které je třeba vzít v úvahu. Až třetina účastníků studie, kteří lék dostali, pociťovala nevolnost. U některých pacientů byl také běžně hlášen průjem. Všechny tyto projevy musí úřad pro kontrolu potravin a léčiv před schválením léku prozkoumat.

I kdyby byl lék schválen, jeho cena v rámci léčby cukrovky vychází na téměř 1 000 $ týdně (cca 23 500 Kč). Je nepravděpodobné, že by tuto léčbu pokrývalo zdravotní pojištění. Takže i kdyby tento lék dokázal léčit obezitu, náklady jsou prozatím jsou příliš vysoké pro většinu těch, kteří léčbu potřebují.

Zdroj: Interesting Engineering

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak znovu nalézt sebe sama? Pohádkový návod přináší kniha Ztracená duše

Inspirace z knihovny: Jak znovu nalézt sebe sama? Pohádkový návod přináší kniha Ztracená duše

I dospělí potřebují čas od času pohádky, které je pohladí po srdci. Držitelka Nobelovy ceny za…