Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nová screeningová metoda odhalí autismus u kojenců a pomůže rodičům je lépe pochopit

Ilustrační foto: Unsplash

Tým australských vědců vyvinul screeningový nástroj, který umí úspěšně diagnostikovat autismus u batolat ve věku 12 až 24 měsíců. To je tři roky dříve, než to dokážou běžné metody.

Studie probíhala po dobu pěti let na La Trobeově univerzitě v Melbourne a zahrnovala více než 13 tisíc dětí. Ukázalo se, že u 83 procent batolat, které byly tímto nástrojem označeny, byl později diagnostikován autismus. Právě včasné potvrzení poruchy je přitom klíčové při práci s dítětem, jeho výchově a začlenění do společnosti. „Děti, které byly diagnostikovány včas, prokázaly ve školním věku lepší verbální a celkové poznávací schopnosti, častěji navštěvovaly běžnou školu a vyžadovaly menší průběžnou podporu než děti, které byly diagnostikovány později,“ říká pro Deutsche Welle vedoucí výzkumnice Josephine Barbaro.

Oproti běžným metodám, které autismus odhalí mezi čtvrtým a pátým rokem, se to australským vědcům dařilo v průměrném věku 21 měsíců. Pod zkratkou SACS-R se skrývá trénink sester, které pozorují 12 až 15 elementů chování na prohlídkách ve 12, 18 a 24 měsících dítěte. „Zaměřujeme se však na pět klíčových chování, která nejlépe predikují diagnózu autismu. Patří sem pozorování toho, jak dítě používá oční kontakt, napodobování, reakce na jména a společenské úsměvy,“ vypočítává Barbaro pro ABC. Prohlídka přitom nezabere více času než obvykle. Pouze v případě, že je odhalena pravděpodobnost autismu, jsou rodiče s dětmi posláni na diagnostiku na La Trobeově univerzitě. V předškolním věku má tato metoda úspěšnost dokonce 96 procent.

Zdroje: ABC, Deutsche Welle

Související články

Zaručeně zlepší den

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…